Nagyvilág

Chávezt is külföldiek akarták megölni?

A venezuelai rendőrség azzal vádol egy francia-svájci és három dominikai állampolgárt, hogy összeesküvést szőttek Hugo Chávez elnök ellen - adta hírül kedden a Le Figaro című francia napilap.

A 15 éve Venezuelában élő francia Laurent-Frédéric Bocquet-t múlt pénteken az ország északi részén található Margarita-sziget repülőterén tartoztatták le, miután a hatóságok “valóságos fegyverarzenált” találtak a tulajdonában lévő caracasi lakásban.

A Le Figaro szerint a venezuelai hatóságok egyelőre nem hoztak nyilvánosságra olyan részletet, amely bizonyítaná az elnök elleni konspiráció tervét, de a vád kísértetiesen emlékeztet a bolíviai esetre.

A bolíviai hatóságok hasonlóképpen jelentették be áprilisban a lap szerint, hogy Santa Cruzban, a bolíviai ellenzék fellegvárában lelepleztek egy Evo Morales elnök ellen tervezett összeesküvést.

A francia férfi éppen elhagyni készült Venezuelát, amikor letartóztatták. A venezuelai rendőrség a férfi lakásában 13 puskát, két géppisztolyt, karabélyokat, hangtompítókat, golyóálló mellényeket, ötezer töltényt, kézigránátokat, valamint katonai egyenruhákat és robbanóanyagokat foglalt le. A dominikai Edgar Floirant, Omar Campusanót és annak nővérét, Diomedis Campusanót a házkutatás során a lakásban vették őrizetbe. A rendőrség – amely azt feltételezi, hogy a négy személy egy terrorszervezethez tartozhat – jelenleg vizsgálja, honnan származhatnak a fegyverek.

Tarek el-Aissami venezuelai belügyminiszter szombaton közölte, hogy elképzelhető, hogy a letartóztatott személyek az elnök ellen szerveztek fegyveres összeesküvést. Véleménye szerint az országban működik egy olyan “irracionális ellenzéki szektor”, amely azt reméli, hogy “lerombolhatja a forradalmi folyamatot”. A célja pedig az, hogy elérje Hugo Chávez elnök-parancsnok távozását.

A Le Figaro hangsúlyozta: tény, hogy a Los Internacionales néven ismert banda fegyverarzenálja jelentős. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy Venezuelában eluralkodott a banditizmus, amelynek következtében tavaly 13 ezren vesztették életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik