Nagyvilág

Berlusconival kampányolnak a finnek

Az olasz miniszterelnök meggondolatlan megjegyzésével a finnek fatemplomaikkal kapcsolatos büszkeségét tette nevetségessé. Az egyik párt most a kampányában használja Silvio Berlusconi legutóbbi ízetlen tréfálkozását.

Matti Vanhanen miniszterelnök Centrumpártja most Berlusconival riogatja a választókat, és népszerűsíti ellenpéldaként saját jelöltjeit – számolt be a finnországi következményekről a Corriere della Sera című milánói újság.

Erkki Tuomioja volt finn külügyminiszter felháborodásában Olaszország és „egész Európa szégyenének” nevezte Berlusconit internetes naplójában, és egy lapon említette a Hamasszal, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is terrorszervezetnek minősített palesztin kormánypárttal.

Berlusconi tréfálkozása, amely sok finn gyomrát megfeküdte, a múlt héten hangzott el a római városházán. „Egyszer Finnországban jártam, és kora reggel három órát kellett utaznunk azért, hogy megnézzünk egy XVIII. századi fatemplomot. Nálunk egy ilyen templomot lerombolnának” – mondta a kamerák előtt, miközben Róma műkincsekben való páratlan gazdagságát ecsetelte. Sietve hozzátette, hogy szereti a finneket, de a nőket persze csak akkor, ha már elmúltak 18 évesek – ezzel válságba jutott házasságára célzott.

A finn kormánykoalíció vezető ereje, a Centrumpárt kapott az alkalmon, és választási hirdetésében nem győzi hangsúlyozni: rátermett jelöltjei képesek megállítani Brüsszelben „a Berlusconi-féle politikusokat, akik derült égből villámcsapásként Peta:ja:vesi fatemplomának lerombolására” buzdítanak. A választási hirdetésnek azt az ironikus címet adták, hogy „Berlusconi aligha fogja majd mindig pártját Finnországnak” – írta vasárnap a Corriere della Sera.

Erkki Tuomioja volt finn külügyminiszter is ezen a napon jegyezte be blogjába lesújtó véleményét Berlusconiról. Utalt korábbi soviniszta szellemeskedéseire is, többek között egy 2002-ben elhangzott lapos élcelődésére, amellyel úgy felbosszantotta Anna Lindh akkori svéd külügyminisztert, hogy az a továbbiakban egyáltalán nem állt szóba vele.

A legnagyobb problémát Tuomioja abban látja, ahogyan az olasz miniszterelnök a vagyonának, valamint „ijesztően átfogó” médiabeli és politikai hatalmának köszönhetően rendre visszaveri a vele szemben felmerülő vádakat, amelyek korrupciós ügyekről és egyéb törvényszegésekről szólnak. Berlusconit ugyan törvényesen választották meg, de ugyanez elmondható a Hamaszról is Palesztinában vagy akár Vlagyimir Putyinról Oroszországban, bármilyen tiszta eszközökkel nyertek is mandátumot – fejtegette a volt finn külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik