Nagyvilág

Medvegyev: bármilyen agresszióra válaszolunk

A második világháborúban aratott győzelem példát mutat és időszerű tanulságokkal szolgál, mert ma is akadnak, akik háborús kalandokra vállalkoznak - hangoztatta Dmitrij Medvegyev a náci Németország feletti győzelem 64. évfordulója alkalmából tartott moszkvai díszszemlén.

Az elnök hangsúlyozta: biztonság és béke csak ott lehetséges, ahol szigorúan tiszteletben tartják a nemzetközi jog normáit. “Ezért kezdeményezte Moszkva az európai biztonsági szerződést, amelynek a fegyverzetek megbízható ellenőrzésén és a katonai fejlesztés ésszerűen elégséges voltán, az államok legszélesebb együttműködésén, s a konfliktusok kizárólag békés úton történő rendezésének elvén kell nyugodnia” – mondta. Egyben óvta Oroszország ellenségeit: “Bizonyos, hogy az állampolgáraink elleni bármiféle agresszió megfelelő válaszban részesül”.

Hangsúlyozta, hogy még ma is kutatják a háborúban esettek neveit és leszögezte: nem merülhet feledésbe a 900 napos leningrádi ostrom, vagy a kurszki csata. Méltatta a háborúban harcolók hűségét, bátorságát és áldozatvállalását, s újra ígérte, hogy az orosz állam mindig is gondjukat viseli. Végül a veteránokat köszöntve kijelentette: ez az ünnep generációról generációra száll, s a mai korosztályok unokái is ünnepelni fogják.

A Kreml sajtószolgálata szerint Medvegyev a győzelem 64. évfordulója alkalmából köszöntötte a Független Államok Közössége országainak, valamint Abháziának és Dél-Oszétiának az államfőit. (Ezek az országok az akkori Szovjetunió részeként vettek részt és szenvedtek el vesztességeket a második világháborúban.)

Moszkvában idén a tavalyinál is több katona és haditechnikai egység vonult fel a Győzelem napján, ezek között első ízben volt látható nyilvánosan a legújabb, Sz-400 Favorit rakéta, a fegyveres erők rakétaelhárító egységeinek fő csapásmérő fegyvere, amely tervezői szerint mind találati pontosságát, mind hatótávolságát tekintve egyedül álló a világon, s amelyből az elsőket már hadrendbe állították Moszkva védelmére. A légierő első ízben mutatta meg Mi-28N harci helikopterét is, amelynek sorozatgyártása nemrég kezdődött meg.

Újdonság volt a hadsereg Valentyin Judaskin divattervező által megalkotott, látványos új egyenruháinak a katonák kérései szerint módosított végleges változata. Igaz, a fegyveres erők “átöltöztetését” a gazdasági válság és az ennek ellenére folyó, költséges haderőreform miatt meghatározatlan időre elhalasztották. Idén távol maradtak a parádéról a katonai akadémiák egységei: az ifjak szüleinek a kérésére az idén bevezetett új érettségi vizsgára készülnek. A Lenin mauzóleumot nemzeti színű dekorációval borították be, amit a parádéra érkező veteránok némi zúgolódással fogadtak. A díszszemlét Valerij Geraszimov vezérezredes, a moszkvai katonai körzet parancsnoka vezényelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik