Nagyvilág

Milliomos konzervatív nyert Panamában

A milliomos Ricardo Martinelli, a konzervatív jobboldal jelöltje nyerte a vasárnapi panamai elnökválasztást - jelentette be a közép-amerikai ország választási bírósága.

Martinelli győzelme immár véglegesnek tekinthető – közölte újságírókkal alig három órával az urnazárását követően Erasmo Pinilla, a választási bíróság három bírájának egyike, aki telefonon gratulált a konzervatív jelöltnek immár visszafordíthatatlan győzelméhez.

A szavazatok több mint felének összeszámlálása után az 57 éves, olasz származású Martinelli több mint 60 százalékot szerzett, míg fő riválisa, Balbina Herrera, a kormányzó baloldali Forradalmi Demokratikus Párt (PRD) jelöltje csak 37 százalék alatti eredményt mutatott fel.

Ricardo Martinelli támogatói ünnepelnek (fotó: MTI/EPA)

Ricardo Martinelli támogatói ünnepelnek (fotó: MTI/EPA)

A harmadik jelölt, Guillermo Endara, egykori elnök csak 2,6 százalékon állt ekkor, s nem tudott beleszólni az elnöki székért folytatott versengésbe. A közvélemény-kutatások már korábban Martinelli jelentős, több mint tíz százalékpontos előnyét jelezték előre. Az olasz származású milliomos üzletember, Panama legnagyobb áruházláncának tulajdonosa külföldi befektetéseket és jelentős infrastrukturális beruházásokat ígért választóinak. Választási győzelmével a térségben megfordult az eddig trend, amely a baloldali erőknek kedvezett a voksolásokon.

Megfigyelők szerint nem várható lényeges politikai és gazdaságpolitikai irányváltás, mivel a két nagy párt programja kevéssé különbözik egymástól. Az eddigi elnök, Martín Torrijos (PRD) nem indult a választáson.

A vasárnapi voksoláson nem voltak komolyabb incidensek, nyugodt légkörben zajlott a szavazás. A panamaiak a közép-amerikai ország elnökét és alelnökét, a 78 fős egykamarás parlamentet, a polgármestereket, illetve a helyhatóságok képviselőit választották meg. Az előrejelzések 70 százalékos részvételi arányt valószínűsítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik