Nagyvilág

A szlovákokat máig nyomasztja a magyar dominancia

Bár a magyar hatás a szlovák nyelvi, kulturális és politikai önmeghatározásra ma már elenyésző, és a történelem is már rég feldolgozta az ezeréves házasság felbomlását, az egykori domináns partner rémképe továbbra is zavarja a szlovákokat - írja a Sme című szlovák liberális napilap szombaton.

A “magyar kártya” a szlovák politikusok ideológiai fegyvere lett, amellyel manipulálják a szlovák közvéleményt és a választókat.
“Három összetevője van. Az első azt indokolja, hogy politikai képviseletünk miért viszonyul a Magyar Köztársasághoz, mint egy ellenséges államhoz, s nem mint a legközelebbi szomszédhoz, NATO és EU-beli szövetségeshez.

A másodiknak azt kell megmagyaráznia, miért viszonyulunk a szlovákiai magyar kisebbséghez, mint valami betolakodóhoz, akit le kell igázni és honosítani kell. A harmadik pedig azt védelmezi, miért viszonyulunk annak (a magyar kisebbségnek) politikai képviseletéhez úgy, mint egy ötödik hadoszlophoz, amelyet meg kell semmisíteni” – írja Miroslav Kusy neves szlovák politológus, a cikk szerzője.

Ficóval rosszabb lett

Úgy véli, hogy a magyar kártya mindhárom összetevője Robert Fico kormánya színrelépésével rosszabbra fordult. A kormánykoalíció vezető politikusai úsznak a magyarellenes árral. “Slota programszerűen, Meciar opportunistán, Fico pragmatikusan” – mutat rá a szerző.

Miroslav Kusy bírálja a szlovák ellenzéket is, amely szintén magyarellenes álláspontokra helyezkedik, holott a szlovákiai magyarok és azok politikai képviselete, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) természetes szövetségesük.

Úgy tűnik, az egész szlovák politikai képviselet megijedt attól, hogy az MKP túllépte a pusztán kisebbségi, lokális érdekek képviseletét és az országos politika teljes értékű tényezője lett. Az MKP-t ezért közös erővel megpróbálják kiszorítani a szlovák politika szélére.

Repedő MKP

Csáky Pál, az MKP elnöke nehéz helyzetben van. Ráadásul a párton belüli ellenzéke is megszólalt. Ez a belső ellenzék elégedetlen az MKP mai helyzetével, s úgy véli, hogy Bugár Bélával (volt pártelnök) az élen jobb lehetne a párt helyzete.

A közeljövő megmutatja, hogy reális-e ez a helyzetértékelés, vagy pedig vágyálom. Tény, hogy a párton belüli fordulat az MKP helyzetét a szlovák politikai színpadon nem oldja meg. Ha a magyarokkal szembeni szlovák politikában nem történik fordulat, ez a puccs az MKP-ban csak olyan bomlási folyamatot indíthat el, amilyet már más szlovákiai pártok is megéltek – zárja írását a szlovák politológus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik