Nagyvilág

Munkába álltak az orosz hatérőrök Dél-Oszétiában

Az orosz határőrök szombaton megkezdték tevékenységüket az Abháziát, illetve Dél-Oszétiát Grúziától elválasztó határ számos pontján - jelentette be a nap folyamán Anatolij Zajcev, az abháziai fegyveres erők vezérkari főnöke, illetve Eduard Kokojti dél-oszétiai elnök.

Oroszország a Grúziától elszakadt Abháziával és Dél-Oszétiával a határok közös őrizetéről csütörtökön írt alá megállapodást Moszkvában, amelynek értelmében a feladatot orosz határőrök látják el addig, amíg az Oroszország által függetlennek elismert két területen ki nem épül a saját határőrizet.

Zajcev azt közölte, hogy a Gali terület határának néhány pontján nyomban a vonatkozó egyezmény aláírása után elfoglalták helyüket az orosz határőrök, akiket bevonulásukkor a lakosság virágokkal fogadott. Az orosz határőrök hamarosan átveszik az egész határ őrizetét, de egyben megkezdődött már a saját, abháziai infrastuktúra kiépítése is.

Eduard Kokojti dél-oszétiai elnök az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva erősítette meg szombaton, hogy az orosz határőrizeti egységek már bevonultak Dél-Oszétiába még csütörtökön, nyomban a moszkvai aláírási ceremónia után, s egyelőre a helyzet megfigyelésével és a legsürgetőbb teendők összeállításával foglalkoznak.

Kokojti egyben hangsúlyozta: újabb orosz katonai erők nem érkeztek, mivel ez nem szerepel az említett megállapodásban.
Ugyancsak szombaton Grigol Vasadze grúz külügyminiszter megerősítette a hírt, hogy a héten orosz katonai egységek vonultak be Dél-Oszétiában a Chinvali régió Ahalgori területére, de úgy vélte: a lépés kudarcra van ítélve, s Moszkva kénytelen lesz majd kivonni erőit nem csupán az említett környékről, hanem az általa megszállt minden területről.

Az Interfaxnak nyilatkozva a moszkvai védelmi minisztériumban ezzel kapcsolatban elmondták: semmiféle csapatmozgás nem történt Dél-Oszétiában, mindössze a grúz hatóságok provokációjáról van szó, amelynek célja, hogy a grúziai lakosság figyelmét eltereljék az országban uralkodó helyzetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik