Nagyvilág

Kiutasítja Demjanjukot az USA

John Demjanjuk kiutasítható az Egyesült Államokból - így határozott pénteken az illetékes amerikai fellebbviteli bíróság az egykori feltételezett náci táborőr ügyében.

A müncheni ügyészség márciusban adott ki elfogató parancsot Demjanjuk ellen azzal a váddal, hogy a II. világháborúban náci haláltáborok őreként 29 ezer esetben bűnsegéd volt emberölésben. Demjanjuk április elején rossz egészségi állapotára hivatkozva kérte, hogy ne toloncolják ki.

A szakértők szerint stabil az állapota

Azzal érvelt, hogy az a fizikai és szellemi fájdalom, amit a kitoloncolás okozna neki, kínzással érne fel. Kérésére az Egyesült Államok Cincinattiban székelő szövetségi fellebbviteli bíróság – amely az egyetlen olyan jogorvoslati fórum maradt, amely helyt adhat a kiadatási folyamat leállítását kérő fellebbezésnek – orvosi jelentést kért az igazságügy-minisztériumtól annak eldöntéséhez, hogy a megromlott egészségi állapotú, 89 éves férfi képes lenne-e Németországba utazni, és hogy milyen körülmények között szállítanák.

A bevándorlási hatóságok egy orvos szakértője már korábban úgy foglalt állást, hogy Demjanjuk állapota stabil. A fellebbviteli bíróság pedig pénteki közleménye szerint megkapta a kért információkat. Ezek szerint Demjanjukot orvosi kísérettel és mentőfelszereléssel szállítja egy repülőgép, ezért nem áll fenn az a veszély, hogy egészsége jóvátehetetlen kárt szenved az úton, tehát nem indokolt kiadatási eljárásának felfüggesztése.

A minisztérium pénteken közölte, hogy folytatja a megkezdett kiutasítási eljárást, de a kiutasítás időpontját nem adta meg.

A 89 éves férfi fia, John Demjanjuk Jr. a francia hírügynökség kérdésére elmondta: a család tanulmányozza, hogy milyen jogi lehetősége van még, fordulhat-e például a legfelsőbb bírósághoz.

Az ügyvéd szerint nem élné túl a kiadatást

A gyanúsított németországi ügyvédje csütörtökön panaszt tett Berlinben, és ebben azt állítja, hogy ügyfele nem élné túl, ha elítélése esetén akár börtönbe, akár börtönkórházba kerülne. Az ügyvéd szerint az, hogy az Egyesült Államok kiutasítja, és nem kiadja ügyfelét Németországnak, azt jelenti, hogy bár bizonyuljon ártatlannak a müncheni büntetőeljárásban, akkor sem térhet vissza az Egyesült Államokba. Ez pedig az ártatlanság vélelméhez fűződő jog megsértése – állítja az ügyvéd.

Demjanjuk azt állítja, hogy a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt, és semmi köze sincs a holokauszthoz. 1951-ben bevándorolt az Egyesült Államokba, ahonnan 1986-ban kiadták Izraelnek azzal a gyanúval, hogy ő volt a treblinkai koncentrációs tábor “Rettegett Ivánként” hírhedtté vált őre.

Izraelben halálra ítélték, de nem hajtották végre az ítéletet, sőt az izraeli legfelsőbb bíróság 1993-ban hatályon kívül is helyezte, mert úgy látta, hogy alapos kétely merült fel az eredeti eljárásban felhasznált bizonyítékokkal szemben. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik