Nagyvilág

Izrael ismét bombázza a gázai alagutakat

Izraeli harci repülőgépek szombaton is csapást mértek a Gázai övezet és Egyiptom határa alatt lévő csempészalagutakra azután, hogy aknagránátokat lőttek ki a palesztin területről Izraelre.

Áldozatokról sem az izraeli hadsereg, sem a szemtanúk nem számoltak be. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy három, fegyvercsempészésre használt alagutat vettek célba az egyiptomi határ mentén, nem messze Rafah városától. Utóbb orvosi források azt közölték, hogy az egyik alagútban két palesztin holttestére bukkantak.

Előzőleg a Gázai övezetből három aknagránátot lőttek ki Izrael déli részére. A lövedékek senkit sem sebesítettek meg. A támadást egy militáns palesztin csoport, a Palesztin Ellenállási Bizottságok vállalta magára.

Izrael csaknem két hónapos szünet után, pénteken újította fel a Gázai övezetbe vezető alagutak elleni légitámadásokat egy rakétatámadás megtorlásaként.

A palesztin rakétatámadások számottevően csökkentek azóta, hogy Izrael december végén offenzívát indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet ellen. A 22 napos hadjáratnak tűzszünet vetett véget január 18-án. Az offenzíva azonban csak részben érte el kitűzött célját, hogy megszűnjenek az Izrael elleni rakétatámadások és a fegyvercsempészés a Gázai övezetbe.

A fegyvereken kívül a létfenntartáshoz szükséges termékek is az egyiptomi-gázai határ alatti alagutakon jutnak be a palesztin területre. A 362 négyzetkilométeres, 45 kilométer hosszú, 6-10 kilométer széles tengerparti sávban másfél millió palesztin él összezsúfolódva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik