Nagyvilág

Szombaton Magyarország Nap lesz Amerikában

Magyarország Nappá (Hungary Day) nyilvánították május 2-át több amerikai szövetségi államban az 1989-es nyugati határnyitás emlékére - tájékoztatott Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul.

Wyoming, Dél-Dakota és Montana kormányzója hivatalos proklamációban tudatta: május 2-át ezentúl Magyarország Napként ünneplik.

Wyoming

A wyomingi kormányzó a proklamációban kiemelte: azáltal, hogy a magyar kormány 1989. május 2-án megkezdte az osztrák határ mentén a 240 kilométer hosszú határzár lebontását, megjelentek a vasfüggönyön az első látható repedések. A kormányzó emlékeztetett, hogy a magyar kormány döntésének dominóhatása volt, pár hónap múlva leomlott a berlini fal, Prágában lezajlott a “bársonyos” forradalom, Románia lakossága véres forradalomban szabadult meg egy kegyetlen diktátortól, jó egy évvel később pedig a Szovjetunió megszűnt létezni.

Dél-Dakota

A dél-dakotai kormányzónak a Magyarország Napot kihirdető nyilatkozatában az olvasható: a szovjet tömb legtöbb nemzete a demokratikus életformát választotta, s ez tíz év elteltével lehetővé tette Magyarország, Csehország és Lengyelország NATO-csatlakozását.

Montana

A montanai kormányzó a döntését közlő levelében aláhúzta, hogy a vasfüggöny lebontásának bátor megkezdése megváltoztatta Kelet-Európa arculatát és a térségbeli demokratizálódási folyamat kezdetét jelentette. A kormányzó gratulált Magyarország állampolgárainak a történelmi esemény évfordulója alkalmából.

Kansas, Alaszka

A kansasi kormányzó, valamint Sarah Palin volt republikánus alelnökjelölt, Alaszka kormányzója személyes üdvözlő levélben emlékezett meg a határzár lebontásának 20 évvel ezelőtti megkezdéséről.

A kansasi kormányzó hangsúlyozta, hogy a magyar kormány 20 évvel ezelőtti lépése a demokratikus változások katalizátora lett. Örömét fejezi ki, hogy a magyar népnek hasznára váltak az 1989-es politikai, gazdasági és társadalmi változások. “Valamennyi magyar büszke lehet azokra az erőfeszítésekre, amelyekkel a megszerzett szabadságot fenntartja és védelmezi”- írta. Palin kormányzó szintén azt emelte ki, hogy a magyaroknak büszkéknek kell lenniük arra, amit az európai demokrácia ösztönzése érdekében tettek.

A Los Angeles-i magyar főkonzulátus kereste meg a konzuli kerületébe tartozó államok kormányzóit, tájékoztatva őket az 1989-es események fontosságáról, a magyarországi történések meghatározó szerepéről. A kormányzók a főkonzulátus kezdeményezésére nyilvánították május 2-át Magyarország Nappá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik