Nagyvilág

Mostantól a svéd homoszexuális párok is házasodhatnak

Péntektől fogva hivatalosan, polgári vagy egyházi szertartás keretében is hűséget esküdhetnek egymásnak a svéd homoszexuális párok.

Május elsejével lépett hatályba ugyanis az az új – a nemi hovatartozás szempontjából immár teljesen semleges – házassági törvény, amelyet egy hónappal korábban hatalmas többséggel, 261 szavazattal 22 ellenében fogadott el a svéd parlament; a jogszabályt a Riksdag pártjai közül egyedül a jobbközép kormánykoalícióhoz tartozó kicsiny Kereszténydemokrata Párt utasította el.

A skandináv országban az azonos nemű párok 1995 óta regisztráltathatják kapcsolatukat a polgári hatóságok előtt, s 2003 óta gyermeket is örökbe fogadhatnak. Az anyakönyvvezető előtti házasságkötéshez azonban mindeddig nem volt joguk.

Az új törvény hatálybalépésével minden, a hatóságok által korábban már bejegyzett pár szabadon dönthet róla, hogy kíván-e utólag összeházasodni, s ezzel házassággá változtatni eddigi kapcsolatát.

Svédország ezzel – Norvégiával együtt – a világ országai közül az elsők között engedélyezi, hogy az azonos neműekhez vonzódók házasságot köthessenek olyan egyház kebelén belül, amelyhez a lakosság többsége tartozik. A svédek 74 százaléka az evangélikus egyház hívének vallja magát, amely egyébként már 2007 óta áldását adja az egynemű párok kapcsolatára.

A világi törvény alkalmazását mindazonáltal idén októberben még az egyházi zsinatnak is meg kell erősítenie, s a lelkipásztoroknak jogukban áll majd megtagadni a homoszexuális párok összeadását; ez esetben az egyház más lelkipásztort kereshet helyettük a házassági ceremónia elvégzésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik