Nagyvilág

Elfogták Flores feltételezett fegyverszállítóit

Őrizetbe vette a bolíviai rendőrség Rózsa-Flores Eduardo csoportjának két feltételezett fegyverszállítóját Santa Cruzban.

Egyikük egy bizonyos Juan Carlos Gueber Bruno, a szélsőjobboldali Santa Cruz-i Ifjúsági Unió (UJC) elnevezésű szervezet tanácsadója, akit az UJC berkeiben csak „Bruno parancsnokként” emlegetnek. A 49 éves férfi 2008-ban a Santa Cruzért Bizottság pénzgyűjtő lobbistája volt. A másik elfogott férfiról az El Deber című bolíviai újság ügyészségi forrásokból annyit tudott kideríteni, hogy paraguayi, Iverthnek hívják, és ragadványneve „A kapitány”.

Mindkettejüket azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy kapcsolatban álltak a hónap közepén Santa Cruzban felszámolt „külföldi zsoldos csoporttal”, és feltehetően fegyvereket adtak el a “terroristáknak”.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy „terrorista csoportot”, amelynek tagjai meg akarták ölni a baloldali államfőt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájának szomszédos szobáiban lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot, aki az ABI szerint bolíviai kiképzőközpontokat megjárt volt katona. A bolíviai hírügynökség azt állítja, hogy a három férfit tűzharcban lőtték le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik