Nagyvilág

Összefogást hirdetett Morales

Széles körű társadalmi paktum megkötésére szólította fel Bolíviát a szeparatista kísérletek ellen Evo Morales bolíviai elnök.

Morales a helyi idő szerint kedden közzétett üzenetében a törvényhozást, a bírói hatalmat, a társadalmi intézményeket és mozgalmakat sorolta fel, amelyeknek közösen kell megvitatniuk és megalkotniuk ezt a paktumot, azzal a céllal, hogy garantálják az ország egységét a terroristák ellen, akiket Santa Cruzban, az autonomista ellenzék központjában fedeztek fel két hete.

Az elnök közölte: minden bolíviainak kötelessége, hogy segítsen a hatóságoknak a nyomozásban azok után, akik a(z állítólagos) terroristacsoportot felfogadták és pénzelték. “A nyomozás nem csak az illetékes intézmények feladata, hanem a népé is. A kormány nem fogja megengedni, hogy megosszák a bolíviai népet vagy a nemzet területét” – szögezte le.

A belbiztonsági szervek Santa Cruzban, a keleti országrész számára autonómiát követelő mozgalom központjában április 16-án véres fegyveres akcióban felszámoltak egy csoportot, s ennek során, eddig tisztázatlan körülmények között agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, Magyarosi Árpád román állampolgárt és az ír Michael Martin Dwyert, s letartóztatták a magyar Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Francisco Tadic Astorgát.

A bolíviai ügyészség közölte, hogy rövidesen feloldják a nyomozás érdekében elrendelt hírzárlatot, és nyilvánosságra hozzák a részleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik