Nagyvilág

Bolívia szerint Rózsa-Floresék terroristák voltak

Hivatalos jegyzékben ismertette Bolívia a magyar kormánnyal Rózsa Flores Eduardo és társai ügyével kapcsolatos álláspontját - közölte a Külügyminisztérium.

A jegyzékben azt írták, “a bolíviai vezetés az állambiztonsági szervek által Santa Cruz városában felszámolt nemzetközi terrorista csoportnak tulajdonítja a felelősséget az elmúlt időszakban az ország területén elkövetett merényletekért” – olvasható a közleményben.

Az állásfoglalás kitért arra, hogy Morales elnök New Yorkban, az ENSZ székhelyén kinyilvánította: kormánya nyitott arra, hogy a nemzetközi közösség részt vegyen a szóban forgó cselekmények kiderítésére folyó vizsgálatban, ha ez “a bolíviai szuverenitás és méltóság” tiszteletben tartásával és a nemzetközi kapcsolatok alapelveinek betartásával történik.

A jegyzék ugyanakkor azt is rögzíti: “a köztársasági főügyész kijelentette, hogy a bolíviai közigazgatási minisztérium teljes mértékben képes a jelzett cselekmények kivizsgálására, és nincs szüksége nemzetközi együttműködésből eredő segítségre” – olvasható.

Mint írták, a fogva tartott Tóásó Előd konzuli védelme a Buenos Aires-i magyar nagykövetség, valamint a helyszínen tartózkodó magyar tiszteletbeli konzul révén megoldott, esetében “a magyar diplomácia fellépésének is köszönhetően a jogbiztonság szavatolt”.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az ügyben érintett országok közül elsőként Magyarország érte el, hogy Bolívia adjon hivatalos felvilágosítást “a magyar állampolgárokat is érintő Santa Cruz-i fegyveres incidensről”. A bolíviai külügyminisztérium és az elnöki hivatal szerdán, magyar idő szerint a kora hajnali órákban ismertette álláspontját a magyar kormánnyal.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy “terrorista csoportot”, amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik