Nagyvilág

A magyar kormány meghitelezi Magyarosi hazaszállításának költségét

A magyar kormány hajlandó meghitelezni Magyarosi Árpád földi maradványai hazaszállításának költségét annak érdekében, hogy a szállítás minél előbb megtörténhessen.

Józsa Mátyás, Magyarország argentínai nagykövete a Külügyminisztérium megbízásából tájékozódik Bolíviában az ott megölt, illetve börtönbe került magyar állampolgárok ügyéről. Arról tájékoztatták a Külügyminisztériumból, hogy ha nehézségek merülnek fel, akkor Budapest ideiglenesen vállalja a szállítási költségek fedezését. A magyar kormány előzetes garanciavállalása a szállítás ügyében azt jelenti, hogy Magyarosi Árpád családjának saját anyagi eszközeivel vagy gyűjtésből származó összegekkel később meg kell térítenie a hitelösszeget – hangsúlyozta.

Beszámolt továbbá arról, hogy néhány órával korábban találkozott Juan Carlos Becerra ügyvéddel, aki a hazaszállítás ügyében közvetít a szállító bolíviai cég és Magyarország között. Az ügyvéd ígéretet tett arra, hogy a fizetés teljesíthetősége érdekében elküldi Magyarországra a szállítás előkalkulációját. A végleges számlát a bolíviai cég csak akkor tudja majd kiállítani, amikor a földi maradványokat már elküldték, mert vannak előre ki nem számolható tételek.

Románia perui konzulátusa illetékes Magyarosi Árpád ügyében, mivel román állampolgár volt. A konzulátus Becerra ügyvédet kérte fel arra, hogy intézkedjen Santa Cruzban a szállítás ügyében. Magyarosi Árpád szülei Magyarországon élnek, ezért szállítják földi maradványait Budapestre.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy “terrorista csoportot”, amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik