Nagyvilág

A baloldal győzelme esélyes Ecuadorban

Megkezdődtek a választások vasárnap Ecuadorban, a legutóbbi felmérések a hivatalban lévő baloldali államfő, Rafael Correa Delgado győzelmét vetítik előre.

Csaknem 10,5 millió szavazó járulhat az urnákhoz, hogy döntsön az ország mintegy 6000 választott tisztségének sorsáról, köztük az elnöki poszt majdani betöltőjéről, a 124 parlamenti képviselőről, s a polgármesterekről.

A 16 évesek is szavazhatnak

A választáson most először szavazhatnak a 16 és 18 év közöttiek, a katonák és azok a külföldiek, akik legalább öt hónapja a dél-amerikai országban élnek. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint éjfélkor zárnak, az elnökválasztás részeredményeit reggel 7 óra előtt közzéteszik.

A közvélemény-kutatások szerint a 2007 januárja óta hivatalban lévő szocialista elnök, Rafael Correa Delgado már az első fordulóban megnyeri a választást hét kihívójával szemben. Egy szombaton készült felmérés alapján a voksok 49 százalékára számíthat, míg a legesélyesebb ellenzéki jelölt, Lucio Gutierrez támogatottsága mindössze 24 százalék a biztos választók között. A szabályok értelmében ha az első fordulóban a győztes legalább negyven százalékot kap, s a második helyezett eredménye ennél legalább 10 százalékkal rosszabb, akkor nem kell második fordulót tartani.

A 2008. szeptemberi népszavazáson elfogadott új alkotmány értelmében mostanáig a törvényhozói-felügyeleti feladatokat egy átmeneti bizottság látta el a korábbi egykamarás parlament (Nemzeti Kongresszus) helyett.

Leváltották a piacgazdaságot

Az új alaptörvény úgy rendelkezik, hogy a Nemzeti Kongresszust a 124 tagú Nemzetgyűlés váltsa fel. Kimondja ezen kívül, hogy a piacgazdaság helyébe “szolidáris és szociális jellegű gazdasági rendszer” lép. Az alkotmány kiszélesítette az államfő jogosítványait is, többek között lehetővé tette egyszeri újraválasztását.

Legutóbb 2006. október 15-én tartottak elnök- és parlamenti választást, amelyet a baloldali nacionalista Correa nyert meg, s ő alakíthatott kormányt is. Amennyiben Correa a mostani szavazásból is győztesen kerül ki, egyszeri újraválaszthatóságának köszönhetően (ami a 2013-as következő elnökválasztásra vonatkozik) akár 2017-ig irányíthatja Ecuadort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik