Nagyvilág

Átadták a hatóságoknak a lefejezett mérnököt

A tálibok vasárnap átadták a pakisztáni hatóságoknak annak a lengyel mérnöknek a földi maradványait, akit elrablói februárban lefejeztek.

Piotr Stanczakot, aki egy olajtársaságnak dolgozott, az észak-pakisztáni Attok járásban támadták meg 2008 szeptemberében, megölték sofőrét, testőrét és három pakisztáni munkatársát, őt pedig ismeretlen helyre hurcolták.

A férfi néhány héttel később a pakisztáni börtönökben őrzött tálibok elengedését kérte az iszlámábádi hatóságoktól, mondván: elrablói ettől teszik függővé az ő szabadon bocsátását. S miután erre nem került sor, a tálibok február elején nyilvánosságra hoztak egy videofelvételt, amely a lengyel túsz lefejezését mutatja.

Az eset hatalmas felháborodást keltett Lengyelországban. A varsói parlament felsőháza februárban lemondta a találkozót a pakisztáni szenátus küldöttségével, mondván: az elborzasztó gyilkosság után ez az időpont nem alkalmas a vizitre.

Lengyelország egymillió zlotys (250 ezer eurós) vérdíjat tűzött ki a tettesek fejére, s Radoslaw Sikorski külügyminiszter sajtóértekezletén közölte: a pakisztáni kormányzati apparátuson belüli megosztottság akadályozta a lengyel túsz életének megmentésére tett erőfeszítéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik