Nagyvilág

Magyarország nem avatkozik Bolívia belügyeibe

A Külügyminisztérium nem tekinti politikainak a bolíviai különleges erők április 16-i akciója nyomán áldozatul esett, illetve letartóztatott magyar állampolgár ügyét, az esettel kapcsolatban konzuli tevékenységet fejtenek ki.

A Külügyminisztérium közleményében leszögezte: „határozottan elítél minden olyan erőszakos fellépést, amely bármely ország demokratikus rendje ellen irányul.” Magyarország semmilyen formában nem kíván beavatkozni Bolívia belügyeibe. Visszautasít minden olyan feltételezést, amely szerint magyar hivatalos szervek bármilyen formában támogatták volna az ügy kapcsán érintett magyar állampolgárokat azok bolíviai terveiben, tevékenységében – írták.

A Külügyminisztérium – mint olvasható – igényt tart az eset részleteinek sürgős megismerésére, folyamatosan kapcsolatban áll a bolíviai hatóságokkal.

„Bolíviai igény esetén készek vagyunk az együttműködésre az ügy mielőbbi tisztázása érdekében” – zárul a közlemény.

Bolíviai rendőrök múlt csütörtökön egy Santa Cruz-i szállodában lőtték le a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Továbbá letartóztatták a magyar Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot. A bolíviai hatóságok szerint egy „terrorista csoportot” számoltak fel, amely mások mellett Evo Morales elnök életére tört.

Rózsa-Flores Eduardót pénteken eltemették Santa Cruzban. Michael Martin Dwyer holttestét szombaton adták ki az ír konzulnak, hogy hazaszállítsák. A Vöröskereszt szerdán közölte: gyűjtést indít Magyarosi Árpád holttestének hazahozataláért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik