Nagyvilág

Letartóztatták a Ku Klux Klan-vezért

Letartóztatták pénteken Prágában David Duke-ot, a fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai fajgyűlölő szervezet, a Ku Klux Klan egykori főnökét.

„Duke urat az államügyész előzetes beleegyezésével pénteken délután a Kampa szigeten A fekete sashoz címzett vendéglőben letartóztattuk. Az a vád ellene, hogy nyilvánosan olyan mozgalmakat népszerűsített, amelyek az emberi szabadságjogok eltiprását támogatják” – tájékoztatott a fejleményekről Jan Mikulovsky, a prágai rendőrség szóvivője. Nem hivatalos értesülés szerint a letartóztatás konkrét oka az volt, hogy Duke cseh újságírókkal beszélgetve tagadta a holokausztot. Az akcióban mintegy harminc álarcos kommandós vett részt.

A korábban nyilvánosságra hozott értesülések szerint David Duke előadást tartott volna Prágában és Brnóban, de azok időpontját és pontos színhelyét a neonáci szervezők nem hozták nyilvánosságra. Korábban az volt a terv, hogy a Ku Klux Klan volt vezére a prágai Károly Egyetemen is tart előadást. Ezt eredetileg az egyetem engedélyezte is, de később az engedélyt visszavonta, nehogy botrány legyen belőle. A ilyen és ehhez hasonló egyetemi rendezvényekre ugyanis szabad a belépés, így nehéz lett volna megakadályozni, hogy az előadáson esetleg neonácik is részt vegyenek.

Ivan Langer belügyminiszter, Michael Kocáb emberi jogi miniszter és több baloldali szervezet nemtetszésének adott hangot a látogatással kapcsolatban. A Právo című baloldali lap értesülése szerint David Duke Csehországban rajta van a szélsőséges, nemkívánatos személyek listáján, ezért a hatóságok akár megérkezésekor is letartóztathatták volna, vagy nem kellett volna beengedni az országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik