Nagyvilág

Ismét a Mensdorff-ügy magyar szálairól ír a Format

Újabb részleteket tárt fel az állítólagos brit Mensdorff-Pouilly-aktából a Format osztrák hetilap legfrissebb száma.

Alfons Mensdorff-Pouilly ellen 2007 óta nyomoznak a brit és az osztrák hatóságok európai vadászgép-beszerzésekkel kapcsolatban csalás gyanújával. Előző heti számában a Format arról írt, hogy birtokába került egy jelentés, amit a súlyos csalások ügyében illetékes brit hivatal (SFO) küldött tavaly júliusban az osztrák belügyminisztériumnak. A cikkben többek között az is szerepelt, hogy az SFO magyarországi korrupcióval is gyanúsítja az osztrák üzletembert, aki tanácsadóként tevékenykedett az Eurofighter és a Gripen vadászrepülőgépek gyártásában egyaránt érdekelt British Aerospace (BAE) konszernnél.

A lap pénteken megjelent újabb cikke szerint Mensdorff-Pouilly azt javasolta megbízóinak, hogy Ausztriában négy személynek 250 millió schillinget (18,2 millió euró), Magyarországon öt személynek 180 millió schillinget (13,1 millió euró), Csehországban pedig húsz személynek több mint egymilliárd schillinget fizessenek ki közvetítőkön keresztül – az SFO gyanúja szerint korrupciós céllal.

“Marketing célokra kifizetett összegeket készpénzben harmadik feleknek továbbítottak, a kifizetések igazolására utólag írtak szerződéseket, és Mensdorff korrupt módon manipulálta a politikai folyamatokat a BA javára” – áll az idézett aktában.

Magyarország egy 2003-ban kötött megállapodás értelmében több mint kétmilliárd forintért lízingel Svédországtól 14 Gripen vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a múlt héten visszautasította a Formatnak azt a – szintén az SFO-jelentésre utaló – állítását, amely egy 2001. október 3-i megbeszélésről szóló feljegyzésre hivatkozva “a szocialistáknak való 7,5 százalékos kifizetésre” utalt. A politikus felidézte, hogy 2001-ben nem a szocialisták voltak kormányon, s kijelentette, hogy erkölcsileg elítélendőnek tartják a megvesztegetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik