Nagyvilág

A földrengés helyére tennék át a G8-at

Olaszország szeretné, ha a júliusi G8 csúcstalálkozót a földrengés által sújtott L'Aquila város katonai iskolájába helyeznék át, Berlusconi ugyanis azt reméli, így pénzadományokat gyűjthet a fedél nélkül maradtak számára.

Az eredeti tervek szerint a világ hét gazdaságilag legfejlettebb országának és Oroszországnak a vezetői a Szardínia melletti Maddalena-szigeteken találkoznának július 8-án. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök azonban azt szeretné, hogy a csúcs megvalósításához szükséges 220 millió eurós infrastrukturális és biztonsági beruházások költségét inkább L’Aquila újjáépítésére fordítsák.

„Nem hiszem, hogy a globalizáció ellenes tüntetők demonstrálnának egy ilyen súlyos katasztrófával sújtott területen” – idézi Berlusconit a BBC. A legutóbbi olaszországi G8 találkozót ugyanis 2001-ben minden korábbinál intenzívebb tüntetések kísérték, a rendőrökkel való összeütközésben egy tüntető meg is halt. Berlusconi szerint ez most elkerülhetővé válna.

Az olasz miniszterelnök abban is reménykedik, hogy ha a találkozó résztvevői a saját szemükkel láthatják majd, milyen súlyos rombolást végzett a földrengés, akkor pénzadományokkal segítik majd az újjáépítést.

„A találkozót ugyanabban a katonai iskolában lehetne megtartani, amely a kihelyezett kormányülésnek is helyet adott” – tette hozzá Berlusconi. Ebben a komplexumban egy helikopter-leszálló és egy laktanya is található, korábban pedig a földrengés közel 200 áldozatát temették el itt.

A G8 csúcs színhelyének áthelyezéséről a L’Aquilába kihelyezett olasz kormányülésen már döntöttek, de ezt még a többi G8 tagnak is jóvá kell hagynia. A Corriere della sera információi szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia támogatja az ötletet.

Az Abruzzo tartománybeli L’Aquilát és környékét április 6-án rombolta le egy földrengés, amelynek 295 halálos áldozata volt, és amelyet követően 50 ezer ember maradt fedél nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik