Nagyvilág

Magánzárkába tették Tóásót

Józsa Mátyás, Magyarország Buenos Aires-i nagykövete felajánlotta Budapest együttműködését a bolíviai hatóságnak a Santa Cruz-i események kivizsgálásával kapcsolatban, amennyiben La Paz hivatalosan felkéri erre.

A magyar külképviselet vezetője szerdán Juan Ramón Quintanával, a bolíviai elnöki hivatal kabinetfőnökével tárgyalt. Józsa Mátyás emlékeztette a kabinetfőnököt arra, hogy Magyarország még nem kapott hivatalos értesítést az eseményekről. Juan Ramón Quintana közlése szerint Bolívia hamarosan megteszi ezt.

Független szakértők

A nagykövet szerint a magyar állam ezt követően készségesen együttműködik a dél-amerikai ország szerveivel minden olyan téren, amely elősegíti az események vizsgálatának előrevitelét, például az ügy magyar érintettjeinek előéletével kapcsolatos információkkal. Józsa Mátyás nem tartotta kizártnak, hogy egy harmadik ország vagy országok független szakértőit is bevonjanak a vizsgálatba.

A Santa Cruz-i eseményeket Magyarország állampolgárai magáncselekedeteként értékeli, és ezért a konzuli védelem érdekében jár el Bolíviában – közölte a magyar diplomata a bolíviai féllel. Egyben megkérte a kabinetfőnököt, hogy tolmácsolja Evo Morales elnöknek azt: Magyarország együttműködik, és nem támogat terrorista tevékenységet.

Tóásónál is járt

A magyar a nagykövet meglátogathatta szerdán a La Paz-i San Pedro börtönben Tóásó Elődöt, akit a bolíviai viszonyokhoz képest elfogadható körülmények között tartanak fogva. A börtönparancsnok lehetővé tette a diplomatának, hogy a fiatalembert a cellájában keresse fel. Vigyáznak rá, egy kétszer két négyzetméteres magánzárkában helyezték el, kielégítő higiéniai viszonyok között – számolt be róla Józsa Mátyás, akinek tudomása szerint eddig egyszer hallgatták ki Tóásó Elődöt ügyvédje és a bolíviai tiszteletbeli magyar konzul jelenlétében.

A nagykövet még néhány napig Bolíviában marad, és tervezi, hogy a hét végén ellátogat Santa Cruzba is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik