Nagyvilág

Clinton: Pakisztán halálos fenyegetés

Amennyiben a tálibok elérik a fővárost, és átveszik az irányítást az atomhatalomnak számító Pakisztánban, az halálos fenyegetést jelent az Egyesült Államok és az egész világ számára – mondta a külügyminisztérium szerdai sajtótájékoztatóján Hillary Clinton.

Az amerikai külügyminiszter azzal vádolta meg Pakisztánt, hogy átengedi a hatalmat a táliboknak és egyéb szélsőséges erőknek azáltal, hogy megengedi nekik egyes pakisztáni területek ellenőrzését.

A múlt héten Ali Zardari, pakisztáni elnök a béke érdekében egyezséget kötött az iszlamista lázadókkal, és aláírta a Saría iszlám jogtörvényt az Afganisztánnal határos Malaka tartományban, ahol a két évig tartó összetűzésekben több száz ember vesztette életét, és mintegy félmilliót elüldöztek – írja a BBC.

A tálibok vérszemet kapva az utóbbi napokban több ellenőrző pontot létesítettek a szomszédos Buner tartomány útjain is, ami azt bizonyítja, hogy terjeszteni akarják hatalmukat a körzetben. Így néhány száz, az al-Kaidával és az afgán tálibokkal kapcsolatban álló, iszlamista harcos tört előre a régióba, és mintegy 110 kilométerre megközelítették Pakisztán fővárosát, Islamabadot.

Husein Hakani, Pakisztán amerikai nagykövete szerint nem igaz, hogy országában engedményekkel akarják lenyugtatni a tálibokat. Hillary Clinton megítélése nem szolgálja a pakisztáni helyzet megértését – tette hozzá.

Clinton asszony ugyanakkor arra hívta fel a pakisztániakat, hogy hallassák szavukat, és ítéljék el azt a politikát, amely egyre több pakisztáni területet enged át a táliboknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik