Nagyvilág

Bugár Béla kilépett az MKP-ből

Kilépett a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti frakciójából Bugár Béla, az MKP volt elnöke és a párt két további képviselője, Gál Gábor és A. Nagy László.

A három szlovákiai magyar politikus ezt szerdai pozsonyi sajtóértekezletén jelentette be. Ha május 16-ig megváltozik a pártvezetés politikai stílusa – mondták -, mindhárman hajlandóak visszatérni a frakcióba. Már a múlt héten elhagyta a frakciót és a pártot is Simon Zsolt, volt mezőgazdasági miniszter. Bugár Béla, Gál Gábor és A. Nagy László a pártból nem lépett ki. A frakcióból való kilépésüket Simonhoz hasonlóan mindhárman Csáky Pál, jelenlegi pártelnök politikai stílusával magyarázzák.

“Döntésünk nem született könnyen, s nem örülünk neki” – jelentette ki újságírók előtt Bugár Béla. Kifejtette: lépésüket egyfajta figyelmeztetésnek szánják a párt vezetésének címére; az nem irányul sem a parlamenti frakció, sem annak elnöke Bárdos Gyula ellen. Lépésükhöz az utolsó lökést Csáky Pál vasárnapi nyilatkozata jelentette. Az MKP elnöke azzal vádolta meg a pártot a pénteki lévai járási konferencián elhagyó 11 személyt, hogy azt személyes gazdasági érdekből tették. Bugár szerint viszont Csáky hazudott. Bugár Béla azt állítja, hogy Csáky vezetése alatt az MKP jelentősen megváltozott, s már nem az a párt, amely korábban volt. “A vezetők többségének lelkiismeret-vizsgálatot kellene tartania” – állítja Bugár.

A most ötvenéves Bugár 1990-ben az akkori szlovákiai magyar kereszténydemokraták soraiban kezdte politikai pályafutását. Az MKP 1998-ban választotta elnökévé, s két választási időszakban a szlovák parlament alelnöke volt. Két éve – 2007-ben – az MKP új elnökválasztásán meglepetésre alulmaradt Csáky Pállal szemben. Később bejelentette: 2010-ben befejezi aktív politikai pályafutását. Nyílt titok, hogy az MKP mai vezetése és Bugár Béla között hosszú ideje viták és konfliktusok vannak. A szlovákiai sajtó nem zárja ki, hogy az MKP-ben pártszakadás következik be, s a szakadárok esetleg új politikai pártot alakítanak.

Az MKP újabb három képviselőjének kiválásával a szlovák parlamentben 13-ra emelkedett a független képviselők száma. A Magyar Koalíció Pártja frakciójának a történtek után 16 képviselője van a törvényhozásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik