Nagyvilág

Balázs nem hisz Bolíviának

A magyar külügyminiszter továbbra is kételkedik abban, hogy a bolíviai hatóságok igazat mondanak a Rózsa-Flores-ügyben. Balázs Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában megismételte: továbbra sem támasztja alá semmi, hogy merényletet akartak elkövetni Evo Morales bolíviai elnök ellen azok, akikre múlt héten csapott le a rendőrség Santa Cruzban.

A Rózsa-Flores Eduardóval még tavaly készült, de csak tegnap sugárzott interjú fontos információkat tartalmaz ugyan, de csak azt mutatja, hogy a férfiak maguk is keresték a bajt, nem indokolja azonban azt az ellenük elkövetett múlt heti rajtaütést, amelyben három ember meghalt, kettő pedig előzetes letartóztatásba került – mondta a külügyi tárca irányítója a 180 perc című műsorban.

A merényletre készülés tényét egyelőre semmi támasztja alá, ha pedig a férfiak gyanúsak voltak, ki kellett volna hallgatni, nem pedig szitává lőni őket – tette hozzá a külügyminiszter, aki hangsúlyozta: a diplomácia feladata most a lehető legtöbb segítséget megadni a fogva tartottaknak, ezért is dolgozik már két diplomata, a bolíviai tiszteletbeli magyar konzul és Argentína magyar nagykövete, a helyszínen.

A Bolíviában lelőtt, illetve börtönbe került magyarok ügye egyébként egyértelműen konzuli és nem államközi kérdés – mondta a külügyminiszter arra reagálva, hogy a bolíviai elnök tegnap azzal vádolta meg az ügyben érintett Magyarországot, Horvátországot és Írországot, hogy terrorizmussal gyanúsított személyeket védelmeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik