Nagyvilág

Tájékoztatást követelünk Bolíviától

Semmi nem támasztja alá, hogy a csütörtökön lelőtt, illetve az őrizetbe vett emberek merényletre készültek volna a bolíviai elnök ellen- mondta Balázs Péter külügyminiszter. Hazánk most már követeli a tájékoztatást - tette hozzá.

A holttest hazaszállításának ügyében „együttműködünk a román nagykövetséggel, ami egészen odáig elmegy, hogy még azt is felajánlottuk, esetleg mi lebonyolítjuk a hazahozatalt, ha ők ezt kérik” – mondta Balázs Péter első miniszteri sajtóértekezletén. A tárcavezető kiemelte: a hazahozatalban a Vöröskereszt is segít. A helyszínre érkező Buenos Aires-i magyar nagykövet együttműködik az ügyben szintén érintett ír konzullal Santa Cruzban.

A magyar szervek még mindig nem kaptak „elegendő információt” a bolíviai hatóságoktól, Magyarország most már követeli a tájékoztatást – fűzte hozzá. Rendkívül összetett és rendkívül bonyolult ügyről van szó, a médiában sokkal több információ forog, mint a hivatalos csatornákon, a történet mozaikjai pedig nem illenek össze – mutatott rá Balázs Péter. „Nem látom bizonyító erejű jeleit annak, hogy ezek az emberek, akiket részben legyilkolt egy kommandó éjszaka, részben letartóztattak, valóban az elnök elleni merényletre készültek volna” – hangsúlyozta a miniszter.

Az írek által szorgalmazott nemzetközi vizsgálattal kapcsolatban Balázs Péter azt mondta: nem biztos, hogy ez szolgálja a legjobban az ügyet, jogalap a kétoldalú fellépéshez van. Az El Deber című bolíviai újság internetes kiadása kedden jelentette, hogy valaki jelentkezett a bolíviai kommandósakcióban meggyilkolt román állampolgárságú Magyarosi Árpád holttestéért, és két ügyvéd megindította a hazaszállításhoz szükséges eljárást. A Santa Cruz-i San Juan de Dios kórház halottasházában lévő holttestet hétfőn kérték ki. A jelentésből nem derül ki, hogy pontosan kik jelentkeztek a tetemért, és az sem, hogy Romániába vagy Magyarországra szállítják a holttestet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik