Nagyvilág

Összevissza törik magukat a moszkvaiak az áprilisi hidegben

Legutóbb 1884-ben volt olyan hideg az április Moszkvában, mint az idén. A havas, jeges utakon kedd reggel az igen forgalmas Bolsaja Dorogomilovszkaja utcán 12 személyautó csúszott egymásba, s több baleset történt a Seremetyevo repülőtér felé vezető úton is, ezért a rádiók és tévék figyelmeztettek, hogy a repülőtérre nem lehet eljutni.

A moszkvai meteorológiai szolgálat szerint áprilisban rendszeresek a hideghullámok, de csak a XIX. század végén, s a XX. század elején jegyeztek fel hosszabb hideg időszakokat: a rekord az 1884-es, közel kéthetes zúzmarás idő. A mostanihoz hasonló hidegeket, bár csak néhány napon, legutóbb az ötvenes években mértek. A meteorológusok szerint jelentősebb áprilisi hideghullámok általában négyévente jelentkeznek.

Egy rövid felmelegedés után az utóbbi napokban rendszeresen fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, s nappal sem ment sokkal nulla fok fölé. A szakértők szerint hatalmas ciklonok hozzák az ország belső részébe a sarkvidéki hideg levegő újabb és újabb hullámait.

Szombaton, amikor az ortodox hívők a húsvétot ünnepelték, volt hideg, eső, hó, jégverés, szélvihar és napsütés is, a hőmérséklet egészen rövid idő alatt 10 Celsius-fokot emelkedett, illetve süllyedt többször is. Estére az utak, főleg a hidak és felüljárók eljegesedtek, s így éjszaka, amikor sokan mentek istentiszteletre, közel 1500 autóbaleset történt a fővárosban. Ezek közül szerencsére csak 22 volt jelentősebb, sérülések is akadtak, de halálos áldozat nem volt.

A meteorológusok szombaton jelezték, hogy még három napig tart a havas, szélviharos idő, szerdától jósoltak lassú felmelegedést: állítólag akár már plusz 5 Celsius-fokot is elérhet a nappali hőmérséklet, amely szombatig fokozatosan plusz 9-14 fokra emelkedik majd.

A városi emberek még valahogy átvészelik a hideghullámot, de szakértők felhívták rá a figyelmet: a mezőgazdasági munkák az időjárás miatt Oroszország központi részén szinte mindenütt késnek, s a szokatlanul tartós hideget várhatóan nem csupán a terméshozam, hanem a minőség is megsínyli majd. Volgográdban a szél ledöntötte a hős komszomolisták emlékének állított bronzszobrot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik