Nagyvilág

Ártatlannak vallotta magát Hodorkovszkij

Ártatlannak vallotta magát Mihail Hodorkovszkij, a Yukos (Jukosz) egykori olajtársaság volt főrészvényese és üzlettársa, Platon Lebegyev kedden Moszkva Hamovnyiki kerületének bíróságán, ahol a második Yukos-per folyik.

A bíró feltette a vádlottaknak a kötelező kérdést, hogy beismerik-e az ellenük felhozott vádakat. Hodorkovszkij erre újra kifejtette, hogy nem érti a vádakat, s mivel az ügyészség nem hajlandó megvilágítani azokat, ő csupán feltételezni tudja, hogy mivel vádolják, s így saját feltételezései ellen fog védekezni a továbbiakban.

Platon Lebegyev kijelentette: józan esze és ítélőképessége birtokában kiválóan érti, hogy a büntető törvénykönyv értelmében mindaz, amit ellene felhoznak, “nem vád, hanem skizofrén hamisítás”. Leszögezte, hogy bűnösségét nem ismeri el. Hozzátette: életében soha semmit nem lopott, vagy tulajdonított el, sem egyedül, sem szervezett csoport tagjaként, nem követett el semmiféle bűncselekményt, így azokat sem, amelyekkel vádolják. Éppenséggel az ügyészség követ el bűntettet ilyen vádak hangoztatásával.

A két üzletembert 2006-ban nyolc évi szabadságvesztésre ítélték nagy összegű adócsalás és pénzmosás vádjával. Ezúttal mintegy 25 milliárd dollárnyi értékű olaj eltulajdonítása és 7,5 milliárd dollár tisztára mosása a vád, s ha a bíró bűnösnek találja őket, további 22 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki.

Ugyancsak kedden az orosz legfelső bíróság helybenhagyta azt az elsőfokú bírósági ítéletet, amely elutasította Hodorkovszkijnak a büntetés-végrehajtás belső szabályai ellen benyújtott keresetét.
A volt olajmágnás a szabályzat azon pontjait kérdőjelezte meg, amelyek miatt a büntetés-végrehajtási intézményekben fegyelmi büntetéseket róttak ki rá. Ezekre a vétségekre hivatkozva utasították el tavaly, büntetése felének letöltése után, a feltételes előzetes szabadlábra helyezésre vonatkozó kérvényét. Az egyik ilyen büntetést például azért szabták ki rá, mert séta közben egyszer nem tette hátra a kezét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik