Nagyvilág

Képíró a második a háborús bűnösök toplistáján

A magyar Képíró Sándor egykori csendőrtiszt a második, Zentai Károly (Charles Zentai) jelenleg Ausztráliában élő volt magyar katona a hetedik azon a listán, amelyet a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ állított össze a II. világháború után büntetlenül maradt, feltételezett náci háborús bűnösökről.

A Simon Wiesenthal Központ hétfőn hozta nyilvánosságra azoknak a listáját, akiket fel akar kutatni, illetve bíróság elé akar állíttatni a II. világháborúban elkövetett háborús bűnök vádjával.

Képíró előbbre került

Képíró Sándorral szemben az a vád, hogy részt vett 1942 januárjában Újvidéken több mint ezer zsidó, roma és szerb civil megölésében. Zentai Károlyt pedig azzal gyanúsítják, hogy harmadmagával megölte 1944-ben Balázs Péter zsidó fiatalembert Budapesten, mert az nem viselte a sárga csillagot.

A Simon Wiehenthal Központ listájának élén változás történt a múlt évhez képest. A tavaly egyes sorszám alatt szereplő Aribert Heim, az egykori mauthauseni koncentrációs tábor orvosa továbbra is a névjegyzék tetején szerepel. Ám ezúttal sorszám nélkül, azzal a megjegyzéssel, hogy bizonyos új bizonyítékok alapján 1992-ben elhunyt Kairóban, de ezt komoly kétség övezi.

„Rettegett Iván” az élen

A tavaly a lista második helyén álló John Demjanjuk idén az egyes sorszámot kapta. Az Egyesült Államokban él, ahonnan 1986-ban kiadták Izraelnek azzal a gyanúval, hogy ő volt a treblinkai koncentrációs tábor “Rettegett Ivánként” hírhedtté vált őre. Izraelben halálra ítélték, de nem hajtották végre az ítéletet. Demjanjuk visszatérhetett az Egyesült Államokba. Jelenleg kiadatási eljárás folyik ellene, most Németországnak adnák ki.

A tavaly a lista negyedik helyén álló Milivoj Asner idén a harmadik helyre került. A második világháború alatti horvát fasiszta bábállam rendőrségének parancsnoka a vád szerint tevékeny szerepet játszott szerbek, zsidók és cigányok százainak koncentrációs táborba hurcolásában. Idén a lista negyedik helyére került a tavalyi ötödik Soeren Kam volt SS-tag, akit egy újságíró meggyilkolásával vádolnak Dániában.

Új névként az idei névjegyzék ötödik helyére került Klaas Carl Faber, akit Hollandiában 1994 őszén halálra ítéltek foglyok megölése miatt, de büntetését 1948-ban életfogytiglani szabadságvesztésre enyhítették. Faber 1952-ben megszökött a börtönből és Németországba menekült.

A hatodik keresett személy Heinrich Boere, a Waffen-SS tagja volt, akit három holland civil megölésével vádolnak. A lista utolsó három helyén szereplő személy: az észt állampolgárságú Mihail Gorskov, a Gestapo náci állambiztonsági rendőrség volt tolmácsa és nyomozója. A jelenleg Németországban élő litván Algimantas Dailide, aki a vilniusi belbiztonsági rendőrség tisztje volt a balti állam náci megszállása alatt, és a Venezuelában élő Harry Mannil, aki az észt politikai rendőrségnél dolgozott a náci megszállás idején, s a vád szerint részt vett zsidók százainak megölésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik