Nagyvilág

Csak idő kérdése az atomháború?

Észak-Korea szerint csak idő kérdése, hogy kitörjön az atomháború a Koreai-félszigeten mert Dél-Korea és az Egyesült Államok „erővel akarja térdre kényszeríteni Észak-Koreát”.

Szöul szerint a KCNA észak-koreai hírügynökség által közölt nyilatkozat kiadása azzal áll összefüggésben, hogy a közelmúltban ellenőrzést tartott az amerikai-dél-koreai egyesített erők felett az amerikai parancsnok és dél-koreai helyettese, Walter Sharp tábornok és Li Szan Cshul tábornok. Míg Dél-Korea nem lát semmi különöset ebben a rutinellenőrzésben, Phenjan Észak-Korea elleni ellenséges cselekedetnek és „megbocsáthatatlan háborús provokációnak” tekinti.

Phenjan kedden jelentette be, hogy kivonul az atomprogramjának felszámolásáról folytatott hatoldalú tárgyalásokról, és újra üzembe helyezi a plutónium termelésére alkalmas jongbjoni nukleáris létesítményt. Erre az elhatározásra azt követően jutott, hogy az ENSZ Biztonsága Tanácsa elítélte Észak-Korea nagy hatótávolságú rakétájának április 5-i felbocsátását.

Az Egyesült Államok nem akar közvetlenül tárgyalni Észak-Koreával a hatoldalú tárgyalások kárára, és azt tervezi, hogy április végére összehívja partnereit – Oroszországot, Kínát, Japánt és Dél-Koreát – annak megvitatására, hogy miként kezeljék Észak-Koreát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik