Nagyvilág

Rendkívüli adót vetnek ki az olasz földrengés miatt

Elképzelhető, hogy Olaszországban rendkívüli adót vetnek ki a leggazdagabbakra az abruzzói földrengés utáni helyreállítások finanszírozására.

A La Repubblica című római lap értesülései szerint ez is része lehet annak a törvényerejű rendeletnek, amelyet várhatóan a jövő héten adnak ki az újjáépítési költségvetésről a L,Aquilába tervezett kihelyezett rendkívüli kormányülést követően. Erről tárgyalt már szerdán este a római kormányfői hivatalban Silvio Berlusconi miniszterelnök és Giulio Tremonti gazdasági miniszter, döntés azonban még nem született. Ugyancsak a földrengéssel kapcsolatos, hogy a kormány földrengés-biztonsági szempontokat kiemelten figyelembe vevő városrendezési és középítkezési terve egy évvel az eredeti határidőnél korábban, már idén június 30-án életbe lép.

Közben L,Aquilában az ügyészség hatósági felügyelet alá helyezett mintegy 20 súlyosan megrongálódott épületet és a hozzájuk tartozó telkeket, hogy a károkért gondatlanságuk miatt felelősségre vonhatók ne tudják eltüntetni a rájuk nézve terhelő bizonyítékokat. Ezek közé tartozik a teljesen összeomlott ifjúsági ház, a kórház és a bíróság épülete. A hatóságokhoz az elmúlt napokban már jó néhány állampolgári feljelentés érkezett. Ezekben elsősorban olyan esetek szerepelnek, amelyekben nem vettek tudomást életveszélyessé vált épületek állapotáról figyelmeztető jelek ellenére sem, de érkezett bejelentés olyan épületek összedőléséről is, amelyekről korábban azt állították: építésük megfelel az antiszeizmikus kritériumoknak. Az ügyészség filmfelvételeket is vár bizonyítékul a bejelentőktől.

A tartományi fővárosban és környékén eddig 2200 ház stabilitását ellenőrizték, és azok 54 százalékát minősítették lakhatatlannak. A RAI Uno szerda esti tv-híradójában megszólalt Guido Bertolaso, az olasz polgári védelem vezetője, aki keserűen állapította meg, hogy most mindenki egyetért az építkezések biztonságának erősítésében, de korábban a legtöbben félresöpörték az aggodalmakat. “Nyolc éve beszélek arról, hogy megelőző beruházásokra van szükség. Nem a földrengések ölnek, hanem az ember, aki úgy építkezik, ahogy nem lenne szabad, és oda, ahol tudott, hogy nagy a földrengésveszély” – mondta Bertolaso.

Csütörtökre virradóra is voltak még földmozgások a térségben. L,Aquila környékén hajnali 1 óra körül a Richter-skála szerinti 3,8-as erősségű földrengést észleltek, de enyhén megmozdult a föld Parma körzetében is, ott 2,7-es erősségű volt a rengés. Károkról nem érkezett jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik