Nagyvilág

Maoista támadás az indiai választásokon

Parlamenti választások kezdődtek csütörtök reggel Indiában, az öt szakaszból álló voksolás egy hónapig tart majd a több mint egymilliárd lakosú dél-ázsiai országban. Közben máris maoista fegyveresek által végrehajtott támadásokról érkezett hír.

A törzsek lakta keleti Dzsharkand államban a lázadók felrobbantották egy határőregység autóbuszát, majd tüzet nyitottak a katonákra. A lövöldözésben hét határőr és két civil életét vesztette. A szomszédos Bihar államban a biztonsági szolgálatok további két tagját lőtték le és tűzpárbajról érkezett jelentés a dzsungel borította Csattiszgarból, amelyet a maoista felkelés bölcsőjének tekintenek.

Hindu szent ember adja le voksát egy szavazóhelységben az indiai Varanasziban (fotó: MTI/AP)

Hindu szent ember adja le voksát egy szavazóhelységben az indiai Varanasziban (fotó: MTI/AP)

Az északi és keleti országrész tizenöt szövetségi államában és két területén csütörtökön 143 millió választópolgár járulhat az urnák elé. A nap folyamán szavazó régiók között van az ország néhány legszegényebb, illetve maoista vagy iszlamista felkeléstől, törzsi viszályoktól leginkább sújtott vidéke. Dzsharkand, ahol két szakaszban, csütörtökön és jövő csütörtökön voksolnak, 14 képviselőt küldhet az 543 fős törvényhozásba.

A biztonságra a fegyveres erők több mint kétmillió tagja ügyel országszerte, az elmúlt időben ugyanis megszaporodtak a maoista felkelők támadásai. Újdelhi arra is ügyelni kíván, hogy megakadályozza iszlamista lázadók beszivárgását a szomszédos Pakisztánból. A világ legnagyobb demokratikus berendezkedésű országának tartott Indiában összesen 714 millió választópolgár vehet részt a parlamenti választásokon. Az eredményeket május 16-án teszik közzé.

Az indiai választások kimenetelét közismerten nehéz megjósolni. A közvélemény-kutatások a múltban rendre tévesnek bizonyultak, a szavazóhelyiségből távozók megkérdezésén alapuló exit poll felméréseket pedig tilos készíteni.
Jóllehet a kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus a felmérések szerint népszerűbb az ellenzéki, hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Pártnál, a választási verseny minden korábbinál nyitottabbnak tűnik, s a győztes párt valószínűleg nehezen tud majd stabil kormánykoalíciót létrehozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik