Nagyvilág

A cégeket büntetik a rakétaindításért

Az Egyesült Államok és Japán javaslatot tett az ENSZ-ben arra, hogy mely észak-koreai cégekkel szemben alkalmazza büntetőintézkedéseit a Biztonsági Tanács az április 5-i rakétaindítás miatt.

Az ad hoc bizottság feladata meghatározni, hogy mely észak-koreai cégekkel szemben alkalmazzák a BT 2006 októberében hozott, 1718-as számú határozatát, amely megtiltja Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétával kísérletet hajtson végre – mondta helyi idő szerint szerda este újságíróknak az
Észak-Korea ügyében létrehozott szankcióbizottság elnöke, Baki Ilkin,
aki Törökország nagykövete a világszervezetnél. E határozat szerint ha Phenjan megszegi a tilalmat, akkor a kísérletben részt vevő cégek külföldi pénzeszközeit be kell fagyasztani.

Ilkin nem volt hajlandó elárulni, hogy hány cég szerepel az amerikai és a japán listán, és hogy melyek azok. A bizottság első ülésén vannak csak túl – tette hozzá.
Meg nem nevezett diplomáciai források szerint az amerikai listán 11, a japánon pedig legalább 14 cégnév szerepel. A bizottságnak kompromisszumot kell találnia a két javaslat között.

A BT hétfőn egy úgynevezett BT-elnöki nyilatkozat formájában megrótta Észak-Koreát a rakétaindításért. Egyúttal felszólította, hogy tartózkodjon a további rakétakísérletektől. A nyilatkozat a kommunista állam elleni büntetőintézkedések „kiigazításáról” is rendelkezett. Diplomáciai források szerint ebben szerepel, hogy a hónap végéig kijelölik azon észak-koreai vállalatok körét, amelyeknek külföldi számláit befagyasztják.

Phenjan a BT lépéseire válaszul kedden bejelentette, hogy kivonul az atomprogramjának felszámolásáról folytatott hatoldalú tárgyalásokról, és újra üzembe helyezi azt a nukleáris létesítményt, amely atomfegyverben alkalmazható plutóniumot képes termelni. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség aznap közölte, hogy Phenjan leállított minden együttműködést a nukleáris ügyekben illetékes ENSZ-megfigyelőkkel, és az ország mielőbbi elhagyására szólította fel őket. Az amerikai külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy Észak-Korea azokat az amerikai szakértőket is kiutasította, akik a jongbjoni atomerőmű leszerelésében működtek közre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik