Nagyvilág

Mégsem toloncolták ki az egykori náci táborőrt

Szabadon engedték John Demjanjuk feltételezett náci táborőrt, akit az amerikai bevándorlási hatóság ügynökei a férfi külföldi kiadatása érdekében kedd délután már elvittek Ohio állambeli házából.

Ifjabb John Demjanjuk elmondása szerint apját elengedte a hatóság, de azt nem árulta el, hogy apja visszatér-e otthonába. Kedden délután úgy tűnt, hogy az ukrán származású férfit kiadják Németországnak, ahol bíróság elé állítanák. Egy szövetségi fellebbviteli bíróság azonban az utolsó pillanatban elrendelte a kitoloncolás leállítását.

A 89 éves Demjanjuk – akárcsak több korábbi esetben – rossz egészségi állapotára hivatkozva kérte a bíróságtól, hogy ne toloncolják ki. Azzal érvelt, hogy a deportálás „megalázó bánásmód lenne” vele szemben, az a fizikai és szellemi fájdalom, amelyet a kitoloncolás okozna neki, kínzással érne fel.

A müncheni ügyészség márciusban adott ki elfogató parancsot Demjanjuk ellen azzal a váddal, hogy a második világháborúban náci haláltáborok őreként 29 ezer esetben volt bűnsegéd emberölésben. A vád szerint az egykori sobibóri, majdaneki és treblinkai koncentrációs táborok őreként és kínvallatójaként közreműködött különböző országokból deportált zsidók meggyilkolásában.

Az 1951-ben Amerikába bevándorolt, egykori autógyári munkás tagadja, hogy bármi köze lenne a holokauszthoz. Azt állítja, a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik