Nagyvilág

Tálibok nyilvánosan agyonlőttek egy fiatal párt

Leányszöktetés miatt tálib fegyveresek nyilvánosan agyonlőttek egy fiatal párt Afganisztán déli részén - közölték helyi tisztviselők kedden.

A 19 éves leányt és a 21 éves fiatalembert erkölcstelenséggel vádolták. Egy vallási tanács úgy határozott, hogy ki kell őket végezni – mondta Dasztagir Azád, a délnyugati Nimrúz tartomány kormányzója.

Egy másik tisztviselő, Szadik Csahanszari, Nimrúz tartományi tanácsának tagja közölte, hogy a fegyveresek géppisztollyal végezték ki a fiatalokat. Mint mondta, a pár elszökött otthonról abban a reményben, hogy Iránba utazhat, de szüleik falubeli embereket küldtek hazahozatalukra. Amikor visszakerültek, szüleik vagy átadták őket a tálib fegyvereseknek, vagy azok erőszakkal elragadták őket.

A szélsőséges tálib mozgalom 1996-tól 2001-ig uralkodott Afganisztánban, és szigorú törvényeket vezetett be. A nőtlen férfiaknak megtiltották, hogy nőkkel szót váltsanak nyilvános helyen, a nőknek tilos volt férfi hozzátartozó nélkül az utcára menniük, és a lányok nem járhattak iskolába.

Az elmúlt három évben a tálibok növelték befolyásukat, és most ellenőrzésük alatt tartják Afganisztán számos távoli pontját, ahol nincs elegendő amerikai, NATO- vagy afgán katona a kormány hatalmának megszilárdítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik