Nagyvilág

Kiadjuk az elrabolt kislány édesanyját

Lehet, hogy már szerdán átadják a francia hatóságoknak Irina Belenykaját, a Franciaországból elrabolt hároméves kislány anyját, akit Magyarországon vettek őrizetbe a hétvégén - közölte Irina Zvonova, Oroszország budapesti nagykövetségének sajtóattaséja.

Zvonova a magyar rendőrségtől kapott dokumentumra hivatkozva elmondta, hogy Belenykaját szerdán hallgatják meg a bíróságon, amelynek során döntést hozhatnak Belenykaja átadásáról a francia félnek. “Ezért abból indulunk, hogy ez holnap megtörténhet” – mondta az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek a sajtóattasé, akinek szavai szerint a bíróság ellenőrizni fogja a francia hatóságok megkeresésének jogszerűségét.

Belenykaja ügyvédje, Fridman Róbert elmondta, hogy védencét Nyíregyházán tartják őrizetben, majd szerdán Budapesten a fővárosi bíróságon tárgyalják ügyét zárt ajtók mögött. A francia hatóságok súlyos testi sértéssel vádolják, valamint azzal, hogy nem tartotta tiszteletben a gyermek elhelyezésének ügyében hozott bírósági döntést. Mindez Franciaországban és Magyarországon egyaránt bűncselekménynek számít, és akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Fridman közlése szerint a kiadatási eljárásnak két változata van. Ha Belenykaja beleegyezik az egyszerűsített eljárásba, akkor Magyarország tíz napon belül átadja a francia hatóságoknak. Ellenkező esetben a magyar bíróság elrendelheti letartóztatását hatvan napra, ez további harminc nappal meghosszabbítható. Ez idő alatt a magyar igazságügyi tárcának be kell kérnie a francia társminisztériumtól minden szükséges dokumentumot az ügyről, s a francia félnek 40 napja van ezen anyagok előkészítésre. Ha ezt nem teljesíti a francia fél, vagy az átadott dokumentumok nem felelnek meg a törvényes előírásoknak, Belenykaját szabadlábra helyezheti a magyar bíróság, amely lehetőség azonban Fridman szerint kizárt.

A francia-orosz állampolgárságú Elise André a francia Jean-Michel André és az orosz Irina Belenykaja kapcsolatából született. A szülők válása után, 2007-ben a francia hatóságok – az ottani joggyakorlatnak megfelelően – az apának ítélték a gyermeket. Anyja azonban Elise-t az apa hozzájárulása nélkül Oroszországba vitte, s ezért 2008 elején nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az orosz hatóságok közben – az orosz jog értelmében – Belenykajának ítélték a kislányt.

Tavaly szeptemberben az apa magával vitte a kislányt Franciaországba, s cselekménye ügyében – mivel a kislányt dadájától vette el, amikor éppen sétáltak – az orosz hatóságok mind a mai napig gyermekrablás miatt nyomoznak.

Idén márciusban egy nő és két férfi elrabolta Elise-t a dél-franciaországi Arles-ban, amikor az óvodából ment haza az apjával. A támadók az apát súlyosan bántalmazták. A magyar rendőrség a tiszabecsi határátkelőhelyen vasárnap azonosította és állította elő Belenykaját és a kislányt, akit azóta már haza is vitt az apja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik