Nagyvilág

Tömegoszlatás volt Thaiföldön

Hatvannyolc kormányellenes tüntető sebesült meg hétfő hajnalban a thaiföldi fővárosban, ahol a hadsereg megkísérelt feloszlatni egy stratégiai fontosságú közlekedési csomópontot lezáró tömeget - közölték a mentőalakulatok.

A hadsereg először alkalmazott erőszakot a tüntetők – Thakszin Sinavatra volt kormányfő “vörösinges” hívei – ellen azóta, hogy Bangkokban és körzetében a kormány előző nap rendkívüli állapotot hirdetett ki a zűrzavaros helyzetet teremtő tüntetések miatt.

Egy fotóriporter helyszíni beszámolója szerint a katonák figyelmeztetető lövéseket adtak le a levegőbe, hogy feloszlassák a Bangkok legnagyobb közlekedési csomópontját lezáró tömeget, amely gyújtópalackokkal és utcakövekkel dobálta meg a rendfenntartókat. A katonák könnygázgránátokat is bevetettek.

A csomópont közelében a gyújtópalackok miatt több helyütt lángok csaptak a magasba, mentő- és tűzoltóautók száguldottak a helyszínre. A katonák és a tüntetők között motoros rendőrök cirkáltak, szemmel láthatóan közvetíteni igyekeztek a szemben álló felek között.

A hadsereg szóvivője egy rádiónyilatkozatban azt állította, hogy először a tüntetők lőttek rá a katonákra, akik csak viszonozták a tüzet. A szóvivő arról is beszámolt, hogy a demonstrálók egy járművel megpróbáltak a katonák közé hajtani, de ezt független források nem erősítették meg. A szóvivő megjegyezte, hogy több mint tíz katona sebesült meg a csetepatéban.

A mentőszolgálat 68 tüntető sérüléséről számolt be, közülük kettőnek az állapota súlyos. A szolgálat cáfolta a tüntetőkhöz közel álló egyik rádióállomás azon értesülését, hogy a katonák 5-6 demonstrálót megöltek volna. Egy orvos mindazonáltal megjegyezte, hogy két tüntetőt lőtt sérüléssel kezelnek.

A thaiföldi kormány vasárnap hirdetett ki rendkívüli állapotot Bangkokban és környékén a helyzet súlyosbodására hivatkozva. A rendeletet Veddzsadzsiva Abhiszit miniszterelnök ismertette az állami televízióban. Abhiszit ellen hetek óta tüntetnek a “vörösingesek”, a kormányfő távozását és előre hozott választások kiírását követelve. Nyolc hónap alatt immár harmadszor hirdették ki a rendkívüli állapotot Bangkokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik