Nagyvilág

Kommunista emberi jogi programot készítettek Kínában

Javuló jogvédelmet, növekvő bevételeket és könnyebb panasztételi lehetőséget ígérnek Kínában az állampolgároknak egy "emberi jogi akciótervnek" nevezett program révén, amely a kommunista pártnak tartja fenn a jogok őrének szerepét.

A tervezet, amelyet a hétfői sajtóban hozták nyilvánosságra, annak jele, hogy pekingi vezetés magához akarja ragadni a kezdeményezést az emberi jogok kínai minőségéről folyó vitában alig két hónappal a pekingi Tienanmen téri események, a demokráciát követelő tüntetés véres leverésének 20. évfordulója előtt.

A bírálók azt nehezményezik, hogy Kínában hatóságok elnyomják a szólásszabadságot és bebörtönzik az ellenzékieket. Peking a kritikákat azzal az érvvel utasítja el, hogy az emberi jogok területén ők a több százmillió ember életszínvonalának a növelésére összpontosítanak. Kínában nem ugyanazt értik emberi jogokon, mint Nyugaton – nyugati típusú demokráciát -, hanem jogot a táplálkozáshoz, a tanuláshoz és az egészségügyi ellátáshoz.

A hivatalos hírügynökség elismeri, hogy az országnak még sok tennivalója van, “hosszú út áll még előtte az emberei jogok javítása terén”. “Elsőbbséget adnak azonban a nép védelmének, a létfenntartás és a fejlődés jogának” – írta.

A tervezetben egyebek között egyenlő jogokat ígérnek az alapvető egészségügyi ellátásban a szegény falusiak számára, akik sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint a gazdagnak számító városiak. A szöveg foglalkozik a rokkantak, a nők, a nyomorgók, a parasztok és a rabok jogaival is. Ígéret fogalmazódik meg benne arra, hogy a bíróságokon “részrehajlás nélkül és méltányos módon” fognak ítélkezni. A kormány azt is tervezi, hogy telefonos és internetes panasztételi lehetőséget teremt azoknak, akik a hagyományos módokon süket fülekre találtak, vagy akiket meg is hurcoltak, ha panaszkodni mertek.

A tervezetben a gazdasági válság ellenére konkrét ígéretek is vannak. Ezek szerint a városi lakosok évi átlagos jövedelme jövőre eléri vagy meghaladja a 15 781 jüant (mintegy 506 ezer forint), falun pedig a tavalyi 4 761 jüanos jövedelem (152 ezer forint) minden évben hat százalékkal fog gyarapodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik