Nagyvilág

Kevesebb az erőszak Irakban

Irakban az erőszak a legalacsonyabb szintre süllyedt idén márciusban azóta, hogy az amerikai vezetésű szövetségesek 2003-ban megindították hadműveleteiket az arab ország ellen - jelentette ki az Irakba vezényelt amerikai erők parancsnoka.

Raymond Odierno tábornok a CNN amerikai hírtévének helyi idő szerint vasárnap nyilatkozva megjegyezte: az elmúlt hetekben fellángolt ugyan az erőszak – Moszulban például öt amerikai katona halt meg egy öngyilkos robbantásos merényletben -, de általában véve márciusban 2003 óta a legalacsonyabb szintre szorult vissza.

Odierno szerint az Egyesült Államok tartani fogja az amerikai csapatok Irakból történő kivonására megszabott 2011-es határidőt. Barack Obama amerikai elnök idén februárban megígérte, hogy a jelenleg az arab országban állomásozó 140 ezer fős amerikai katonai kontingens oroszlánrészét jövő augusztus végéig kivonják, utána pedig 35-50 ezer amerikai katona marad csak Irakban.

A két ország tavaly novemberben kötött biztonsági megállapodása értelmében az utolsó amerikai katonának 2011 december végéig kell távoznia Irakból, vagyis több mint nyolc évvel azután, hogy a szövetségesek megdöntötték Szaddám Huszein iraki diktátor hatalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik