Nagyvilág

Tömegtüntetés Londonban

Legalább százezer ember vonult fel szombaton a brit fővárosban, követelve, hogy a Srí Lanka-i kormányhadsereg azonnal kössön tűzszünetet a szakadár tamil lázadókkal. Hasonló követelést hangoztatva további néhány ezer ember tüntetett a francia, a norvég és a dán fővárosban is.

A Nagy-Britanniában élő tamilok és támogatóik tűzszünetet követelve egész héten tüntettek a brit fővárosban, de ez volt az eddigi legnépesebb megmozdulásuk. A felvonuláson a brit rendőrség szerint százezren, a szervezők szerint ennél kétszer többen vettek részt.

A szingaléz többségű Srí Lanka kormányhadserege múlt vasárnap közölte, hogy a tamil kisebbség soraiból verbuválódott lázadók maradékát beszorította egy fegyvermentes övezetbe, amelyben több tízezer polgári lakos is bent rekedt. A fegyvermentes övezet egy 20 négyzetkilométeres, keskeny földsáv a tengerparton, a szigetország északkeleti részén.

A fegyvermentes övezetet a kormány hozta létre az év elején, hogy a harcok elől menekülő polgári lakosság ott meghúzhassa magát. A hadsereg és segélyszervezetek többször azzal vádolták meg a lázadókat, hogy behatoltak az övezetbe és élő pajzsként használják a menekülteket. A lázadók mindig tagadták e vádat. A hadsereg hónapok óta hangoztatja, hogy egy sor megnyert csata és a lázadók adminisztratív központjának, fő bázisainak bevétele után végső csapást készül mérni a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szervezetre. E csapás sikeres végrehajtása után vége lesz a 25 éve tartó polgárháborúnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik