Nagyvilág

A pápa szerint felül kell emelkedni “korunk zűrzavarán”

XVI. Benedek pápa a húsvéti virrasztás alkalmával mondott szentbeszédében arra buzdította a híveket, hogy az egyház tanításait követve emelkedjenek felül "korunk zűrzavarán".

A vatikáni Szent Péter bazilikában szombat éjszaka tartott szertatás keretében a katolikus egyházfő késsel bemetszette a húsvéti gyertyába az idei évszámot, a görög alfa és omega betűket, s meggyújtotta a gyertyát. A székesegyház a szertartás kezdetekor sötétbe borult, majd ismét fényárban pompázott, szimbolizálva azt a sötétséget, amely Krisztus halála után telepedett a világra, és azt a világosságot, amely Krisztus feltámadása után köszöntött újfent az emberekre.

Zűrzavarról beszélt

A pápa szentbeszédében emlékeztetett: a világ teremtése Isten ama parancsolatával kezdődött, hogy legyen világosság. “És amikor lőn világosság, élet születik, a káosz harmóniává alakulhat át” – hangsúlyozta. A katolikus egyházfő megjegyezte: Krisztus idejében sok hívőt annyira összezavartak a kor ellentmondásos üzenetei, hogy nem tudták, kihez forduljanak. Úgy vélte, hogy Krisztus ma minden bizonnyal ismét nagy részvétet érezhetne, hiszen az emberek összezavarodottak.
(fotó: MTI)

A húsvéti virrasztás alkalmával mondott szentbeszédet

(fotó: MTI)

Ima a túlélőkért

XVI. Benedek megkeresztelte felnőttek egy csoportját: két olasz férfit, valamint egy olasz, egy kínai és egy amerikai nőt.
A pápa külön imát mondott az olaszországi földrengés túlélőiért, kérve, hogy találják meg a remény sugarát a 293 halálos áldozatot követelő és csaknem 40 ezer embert hajléktalanná tévő természeti csapás után.

A katolikus egyházfő vasárnap ünnepi misét pontifikál a vatikáni Szent Péter bazilika előtt, ennek zárásaként hangzik majd el hagyományos húsvéti üzenete és Urbi et orbi (a várost – Rómát – és a világot illető) apostoli áldása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik