Nagyvilág

Irán ismeri a nukleáris technológiát

Irán immár birtokában van a teljes nukleáris körfolyamat technológiájának, az urándúsítástól a fűtőelemek gyártásáig - jelentette be szombaton az iszlám köztársaság elnöke.

Mahmúd Ahmadinezsád két nappal azután beszélt erről, hogy Iszfahánban felavatta az ország első olyan üzemét, amely uránium fűtőanyagot fog gyártani egy jelenleg épülő atomreaktor számára. Az araki (Markezi tartomány) nehézvizes reaktort a tervek szerint már az idén, de legkésőbb jövőre üzembe helyezik.

A következő lépés az lesz Irán számára – tette hozzá a szombati bejelentéshez az államfő -, hogy az ország önállóan, külföldi segítség nélkül lesz képes komplett atomerőművek megépítésére.

Ahmadinezsád az iráni az atomenergia napja alkalmából tartott rendezvényen csütörtökön azt is bejelentette, hogy kipróbáltak kétféle, új típusú urándúsító centrifugát. Állítása szerint ezek “többször hatékonyabbak” az eddig használtaknál.

Elemzők szerint a bejelentés, hogy Irán immár rendelkezik a nukleáris fűtőanyag előállításához szükséges technológiai folyamat minden elemével, alkalmasint azt a célt szolgálja, hogy javítsa Teherán alkupozícióját a nagyhatalmakkal folytatott tárgyalásokon.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azzal vádolják Iránt, hogy atomfegyver előállítására készül, míg Teherán kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés energiatermelő célokat szolgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik