Nagyvilág

Beszólt Moldovának az EU

Az Európai Unió bizottsága szombaton felszólította Moldova politikusait, hogy "kerüljék az erő és a provokatív retorika alkalmazását", továbbá tartsák tiszteletben az alapvető szabadságjogokat.

A bizottság egyúttal üdvözölte azt az elképzelést, hogy az ellenzék követelésének engedve újraszámolják az április 5-i moldovai parlamenti választásokon leadott szavazatait.

Benita Ferrero-Waldner, a külkapcsolatok EU-biztosa közleményében örvendetesnek nevezte, hogy Chisinau utcáin ismét nyugalom van. Éppen ezért tekinti fontosnak, hogy a moldovai hatóságok teljes egészében tiszteletben tartsák az alapvető szabadságjogokat és az emberi jogokat, köztük a békés gyülekezéshez, az információhoz és a véleménynyilvánításhoz való jogot.

Több jogvédő szervezet aggodalmának adott hangot pénteken Moldovában dolgozó román újságírók sorsát illetően, akiket őrizetbe vettek, illetve kiutasítottak az elmúlt napokban. Vladimir Voronin moldovai elnök ugyancsak pénteken bejelentette, hogy “bizonyítékok vannak a kezében” arra vonatkozóan, hogy Romániának köze van a választásokat követő zavargásokhoz. Ugyanakkor az államfő szintén a szavazatok újraszámlálását kérte.

Ez utóbbival kapcsolatban Ferrero-Waldner olyan fontos lépésről beszélt, amely megerősítheti a bizalmat. Egyúttal arra szólított fel minden érintettet, hogy “konstruktív szellemben vegyenek részt a párbeszédben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik