Nagyvilág

Civileket ölt az amerikai hadsereg

Az amerikai hadsereg elismerte pénteken, hogy polgári személyek és nem iszlamista fegyveresek életét oltották ki katonái egy minapi rajtaütés során.

Az ügyben indított nyomozás fényt derített arra, hogy a délkelet-afganisztáni Host tartományban szerda este tartott razzia során az amerikai katonák “megöltek két férfit, két nőt, és megsebesítettek két másik nőt” – áll a hadsereg tájékoztatójában, amely szerint “olyan jelentések is napvilágot láttak, hogy egy csecsemőt is megöltek”.

“Mélységesen sajnáljuk az emberéletek elvesztését ebben a nagyra becsült családban” – idézte a közlemény Michael Ryan dandártábornokot, aki azt ígérte, hogy az életben maradt családtagokról megfelelőképpen gondoskodni fog az amerikai hadsereg.

Emberi jogi szervezetek és az afgán kormány szerint csak a tavalyi év folyamán több száz polgári személyt öltek meg külföldi és afgán katonák az országban. A polgári veszteségek miatt egyrészt megcsappant a külföldi csapatok támogatottsága Afganisztánban, másfelől pedig ez okozza a legtöbb súrlódást az afgán kormány és a Nyugat között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik