Nagyvilág

Észak-Korea megfenyegette az ENSZ-t

Észak-Korea "kemény lépésekkel" fog reagálni, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítéli Phenjan rakétaindítását - figyelmeztetett kedden az észak-koreai ENSZ-nagykövet helyettese New Yorkban.

“Szuverenitásunk megsértésének fogjuk tekinteni, ha a BT bármiféle intézkedést foganatosít az ügyben” – mondta Pak Tok Hun újságírók előtt a világszervezet székházában. A diplomata úgy fogalmazott, hogy “tévesen tájékoztatták” azokat, akik a vasárnapi rakétaindítást az 1718-as BT-határozat megsértésének tekintik. “Világossá tettük, hogy nem rakétakísérletről, hanem egy békés célú távközlési műhold felbocsátásáról van szó” – tette hozzá.

Pak Tok Hun szerint nem igazságos, hogy míg a többi állam már több száz műholdat felbocsátott a világűrbe, Észak-Koreának ehhez nincs joga. “Minden országnak elidegeníthetetlen joga a világűr békés célú felhasználása” – hangsúlyozta.

A BT vasárnap délután tartott rendkívüli ülésén nem született határozat az ügyben a tagállamok megosztottsága miatt. A nyugati államok (az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Japán) a rakétaindítás határozott elítélését szorgalmazták, arra hivatkozva, hogy az megsértette az 1718-as BT-határozatot, amely megtiltotta Észak-Koreának ballisztikus rakéta felbocsátását. Ugyanakkor más országok – köztük Kína és Oroszország – nyugalomra intettek, és arra figyelmeztettek, hogy nem szabad veszélybe sodorni az észak-koreai nukleáris leszerelésről folytatott hatoldalú tárgyalásokat.

Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen Föld körüli pályára állította távközlési műholdját. Washington és Szöul szerint azonban a műhold a Csendes-óceánba zuhant. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azt gyanítja, hogy a műholdfellövés célja valójában a nagy hatótávolságú, ballisztikus rakéta kipróbálása volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik