Nagyvilág

Szakértői kormány alakul a cseheknél

Jan Fischer, a cseh statisztikai hivatal elnöke lesz várhatóan az átmeneti szakértői cseh kormány miniszterelnöke. Ebben állapodott meg a cseh kormánykoalíció és az ellenzék vasárnap este Prágában.

A pártelnökök megállapodását még a négy párt vezetésének is jóvá kell hagynia. A megállapodás szerint az átmeneti kormány az előre hozott képviselőházi választásig fogja vezetni Csehországot. Az eredetileg 2010 közepén esedékes választásokat legkésőbb október 15-ig kell megrendezni. A pártok ennek érdekében rövidesen a parlament elé terjesztik a szükséges törvénytervezetet. Az idő előtti választás legvalószínűbb időpontja október 9. és 10.

Közgazdász az élén

A megállapodást a Polgári Demokratikus Párt (ODS), a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), a Zöldek Pártja (SZ) és az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSDS) elnöke írta alá. Az ötödik parlamenti pártot, a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártját nem vonták be a kormányalakítási tárgyalásokba.

Az 58 éves Jan Fischer közgazdász, 2003 óta áll a statisztikai hivatal élén. A pártok jelölését elfogadta, és amennyiben Václav Klaus államfő megbízza a kormányalakítással, kinevezésére május 9-én kerülhet sor.

Szakértői kormány

A szakértői kormánynak a tervek szerint 16 tagja lenne. A miniszterek olyan pártokon kívüli szakértők lennének, akik mind a négy párt számára elfogadhatóak. A távozó jobbközép koalíció összesen nyolc, az ellenzéki CSSD pedig hét minisztert jelölhet az új kormányba. Az átmeneti kabinetben egyetlen jelenlegi miniszter sem kapna helyet.

A Mirek Topolánek vezette cseh jobbközép kormány két hete mondott le, miután a képviselőházban elveszítette az ellenzéki szociáldemokrata párt által kezdeményezett bizalmi szavazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik