Nagyvilág

Hivatalos Gasparovic győzelme

Ivan Gasparovic, jelenlegi államfő nyerte a köztársaságielnök-választás második fordulóját Szlovákiában - közölte vasárnap az országos választási bizottság.

A hivatalos végeredmény szerint Gasparovic megkapta a leadott szavazatok 55,53 százalékát, míg Iveta Radicovát 44,46 százalék támogatta. A jelenlegi államfőre 1,234 millió, míg Radicovára 988 ezer ember szavazott – jelentette be Dusan Dugácek, a választási bizottság elnöke. A két jelölt közti különbség 11,07 százalék Gasparovic javára. Gasparovic az idén 155 195 vokssal kapott többet, mint 2004-ben.

A rendőrség szerint a második választási fordulót semmi olyan rendkívüli esemény nem zavarta meg, amely megkérdőjelezhetné az eredményt.

A győztes és a második helyezett között az idén volt a legkisebb különbség: 245 979 szavazat. Tíz éve, 1999-ben Rudolf Schuster 433 839 szavazattal kapott többet, mint Vladimír Meciar, 2004-ben pedig Gasparovic 357 224 szavazattal hagyta maga mögött Meciart.

Gasparovic egy plakáton (Fotó: MTI)

Gasparovic egy plakáton (Fotó: MTI)

A választói részvétel 1999-ben 73,9 százalékos, 2004-ben 43,5 százalékos, míg az idén 51,67 százalékos volt.

Gasparovic a legnagyobb támogatást – 85,24 százalék – a csacai járásban kapta, míg Iveta Radicová a dunaszerdahelyiben, ahol a választók 94,98 százaléka adta le rá voksát. Párkányban 91,83 százalékos, Komáromban pedig 87,06 százalékos volt Radicová támogatottsága.

Gasparovic: nem meglepetés

“Számoltam vele, számomra az eredmény nem meglepetés” – jelentette ki Gasparovic az eredményhirdetés után. Azonnal éles támadást indított a sajtó ellen, s azt állította, hogy az ellenségesen viselkedett vele szemben és hazugságokat írt róla.
“A választók értékelték munkámat, megmutatták, kit tartanak hitelesnek és kiben bíznak meg” – szögezte le az újraválasztott államfő. “Jelszavam nem változik: nemzetien gondolkodom, szociálisan érzek” – szögezte le.

“Köszönetet akarok mondani egész Szlovákiának, hogy a stabilitást választotta” – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök, aki éjfél előtt megjelent Gasparovic stábjában. Sajtóértekezletén Fico is keményen nekiment a szlovák sajtónak, amely szerinte a választás legnagyobb vesztese. “Hazudtak, szennyet szórtak ránk és piszkos munkát végeztek” – jegyezte meg a kormányfő. Bejelentette: hétfőn sajtóértekezleten értékeli a választást.

Döntött-e a magyar kártya?

Radicová elismerte vereségét és gratulált Gasparovicnak a győzelemhez. Kiemelte, hogy az egymillió ember támogatását kötelezettségként fogja fel egy “új kezdetre”. Felszólította támogatóit, hogy tartsák tiszteletben a választás eredményét.
Hangsúlyozta: továbbra is elutasítja a hazugságokat, amelyekhez ellenfelei folyamodtak a választási kampány során. “Mindent megteszek annak érdekében, hogy Szlovákiában fordulat álljon be, és győzzön a tisztesség politikája” – hangoztatta. Radicová úgy vélte: nem a magyar kártya döntötte el a választás sorsát, hanem az, hogy Fico és pártja kiállt Gasparovic mellett.

Csáky Pál, az MKP elnöke úgy vélte: rossz hír Szlovákia számára, ha hazugságokkal és a magyar kártyával választást lehet nyerni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik