Nagyvilág

13 halottat hagyott maga után az amerikai ámokfutó

Több tucatnyi túszt ejtett és tizenhárom embert lelőtt, majd magával is végzett egy fiatal férfi pénteken a New York állambeli Binghamton városban, egy bevándorlókat segítő civil szervezet épületében.

A New Yorktól 225 kilométerre északnyugatra fekvő 50 ezres lakosú város polgármestere egy helyi lapnak azt mondta, hogy a túszejtő nagy tűzerejű puskával lövöldözött. A 42 éves, ázsiai származású férfi 41 embert ejtett túszul az American Civic Association épületében. A férfi kocsijával eltorlaszolta az épület hátsó kijáratát, mielőtt behatolt a központba a főbejáraton át.

Az első lövéseket a két recepciósra adta le. Egyikül életét vesztette, a másik – egy nő – halottnak tettette magát, majd sikerült elvonszolnia magát a pulthoz, és értesítenie a rendőrséget. A hatóságiak két percre rá a helyszínen érkeztek.

Félelemtől remegve

Az épületet mesterlövészek és felfegyverzett kommandósok vették körül a zuhogó esőben, a térséget lezárták és a környező lakásokat kiürítették. A bevándorlási központban levő túszok közül néhánnyal sikerült telefonon kapcsolatot teremteni; állítólag sokan az épület alagsorába menekültek – jelentette Hofer László, az MTI washingtoni tudósítója

Nem sokkal déli 12 óra előtt tíz, félelemtől remegő ember hagyta el az épületet tarkóra tett kézzel, majd 40 perc múlva újabb tíz fő távozhatott. A CNN hírtelevízió szerint délután 2 óra 40 perckor a drámai incidens befejeződött, és a többi túsz is kiszabadult. A rendőrség egy névtelenséget kérő képviselője azt mondta, a túszejtőt holtan találták az épületben, főbe lőtte magát.

Zavart elme

Három személyt, két nőt és egy férfit, lőtt sebekkel a közeli Johnson City kórházába szállították; az egyik válságos, egy másik súlyos, a harmadik stabil állapotban volt.

A CNN szerint a túszejtő motivációjáról egyelőre nem tudni semmit; a megszólaltatott szakértő szerint nyilván egy magányos, zavart elméjű személy lehetett, mint megannyi korábbi hasonló lövöldözés elkövetője.

Barack Obama elnök távollétében Joe Biden alelnök reagált az ügyre; azt mondta, “meg kell találni a módját, hogy véget érjen ez az értelmetlen erőszak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik