Nagyvilág

Mindent elölről kezdene az új izraeli kormány

Pár nappal az új izraeli kormány megalakulását követően már belpolitikai vihar tombol a zsidó államban. Avigdor Lieberman külügyminiszter elődje, Tzipi Livni tevékenységét bírálta és kijelentette, hogy Izraelt nem köthetik gúzsba azok az ígéretek, melyeket a 2007-es annapolisi megállapodás során tettek. A volt külügyminiszter szerint Lieberman 20 perc alatt 20 év munkáját tette tönkre nyilatkozatával.

Benjamin Netanjahú miniszterelnök keddi beiktatását követő beszédében a béketárgyalások folytatását ígérte és hozzátette, nem akarnak más népeket kormányozni, a palesztinoknak rendelkezniük kell a szükséges autoritással, hogy kormányozhassák magukat. A friss kormányfő ugyanakkor nem beszélt palesztin államról, hiszen azt már a választások előtt is tudni lehetett, hogy nem a két állam megoldás híve. Lieberman külügyminiszteri posztra választása csökkenti az eredményes tárgyalások esélyét, hiszen a szélsőjobboldali Izrael a Hazánk Párt vezetője meglehetősen radikális, arabellenes kijelentéseivel vált híressé, hírhedtté a világban.

Még nagyobb akadály lehet, hogy a kormányban is szerepet kapott a telepespolitikát zászlójára tűző Zsidó Nemzeti Párt. Az elmúlt időszakban egyébként is sokszor voltak erőszakos összecsapások a Nyugati Parton (Ciszjordánia) élő telepesek és a palesztinok között. Az is előfordult, hogy arab ruhába öltözött telepesek támadtak izraeli rendőrökre, akik elvileg az ő biztonságukért felelnek. Sokszor tesznek kárt az illegális telepek lakói a helyiek vízkészleteiben vagy generátoraiban is. A zsidó államban több civilszervezet dolgozik azon, hogy az ilyen esetek minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak. Az izraeli közvéleményt is egyre inkább aggasztja a telepesek ezen csoportjainak agressziója. Sokan vannak, akik ugyan nem ítélik el egyértelműen a telepek létezését, de az ott lakók által elkövetett erőszakos cselekményeket gyalázatosnak tartják.

Buldózeres támadás Jeruzsálemben (MTI/EPA)

Buldózeres támadás Jeruzsálemben (MTI/EPA)

Az erőszakra erőszak a reakció, és a telepesek akcióira terroristatámadások érkeznek válaszul. Csütörtökön a Jeruzsálem és Hebron közötti Bet Ayinban támadt baltával gyerekekre egy terrorista. Egy 13 éves fiút megölt, hétéves társát súlyosan megsebesítette. Az izraeli rendőrség nagyfokú készültséget rendelt el a telep közelében, nemcsak a telepesek védelmében, de az önbíráskodás megakadályozására is. Robbantásos merényletekre már évek óta nem került sor
Izraelben a hatékony titkosszolgálati munkának és a palesztin területeket körülvevő biztonsági falnak köszönhetően, így a terroristák az úgynevezett hideg fegyverekkel egészítették ki eszköztárukat. Erre példa a Jeruzsálemben buldózerekkel elkövetett merényletek sorozata, vagy az egyre nagyobb számban előforduló késelések. Az ilyen támadások előrejelzése sokkal nehezebb, mivel jóval kevesebb szervezést igényelnek, mint egy öngyilkos merénylet végrehajtása. A Hamasz mindenesetre a megszállás elleni legitim fellépésnek minősítette a gyermekek elleni támadást.

A nyugati parton több mint félmillió zsidó telepes él. Egy részük már a hatnapos háborút követően itt élt, amikor Izrael annektálta Ciszjordániát, többségük azonban az azóta eltelt 40 év során költözött az ENSZ által illegálisnak tartott telepek valamelyikére. Az új telepek létrehozása, a meglévők támogatása azonban egyre komolyabb ellenállásba ütközik, és Barack Obama amerikai elnök valószínűleg nem fog olyan rugalmas hozzáállást tanúsítani az ügyben, mint elődje tette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik