Nagyvilág

A lengyelek a párttámogatáson spórolnak

A politikai pártok állami támogatását átmenetileg megkurtító törvényt fogadott el pénteken a lengyel parlament, miután a kormányt alkotó két pártnak sikerült kompromisszumra jutnia a koalíciót látványosan megosztó kérdésben.

A Donald Tusk miniszterelnök vezette jobboldali liberális Polgári Platform (PO) eredetileg véget akart vetni a pártok állami támogatásának, hogy ezzel is költséget takarítson meg a lengyel gazdaság erőteljes lassulása közepette. Kisebbik koalíciós partnere, a Lengyel Parasztpárt (PSL) azonban csütörtökön leszavazta a PO javaslatát, így a szejm képviselői végül az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SDL) áthidaló javaslatáról szavaztak.

A jóváhagyott jogszabály, amely az idei év közepétől a jövő év végéig lesz hatályban, a parlamenti pártok közül 44 százalékkal csökkenti a PO, 41 százalékkal az ellenzéket vezető konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), 11 százalékkal az SDL és mindössze 7 százalékkal a PSL állami támogatását.

Przemyslaw Gosiewski, a PiS egyik képviselője azonnal jelezte, hogy pártja az alkotmánybíróság elé viszi a törvényt.
Waldemar Pawlak miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter, a parasztpárt vezetője már a szavazás előtt igyekezett lehűteni a koalíció szakadásához fűzött várakozásokat. “Nem értünk egyet a (párt)finanszírozás kérdésében, de sikerült kompromisszumot kötnünk, ezért felesleges valamiféle súlyos koalíciós ellentétről beszélni” – mondta.

Elemzők egyetértettek Pawlak értékelésével. “A koalíció igen stabil, mivel mindkét párt a kormányzás folytatásában érdekelt” – magyarázta Pawel Swieboda, a DemosEuropa kutatóintézet vezetője. A politológus véleménye szerint a Polgári Platform azért terjesztette be a törvényt, hogy demonstrálja választási ígéretének betartását, miközben meg volt róla győződve, hogy a szejm úgysem fogadja el.

“Semmi sem utal arra, hogy előre hozott választásokkal kellene számolnunk. A kormány ki akarja tölteni a mandátumát” – tette hozzá.

Lengyelországban 2011-ben esedékes a következő parlamenti választás. A közvélemény-kutatások szerint Tusk pártja jelenleg messze a legnépszerűbb. Koalíciós partnerének, a korrupciós vádakkal illetett parasztpártnak ugyanakkor problémát okozna az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépése, ha ma lennének a választások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik