Nagyvilág

Bizalmat kapott a Netanjahu-kormány

Hatórás vita után az izraeli parlament jóváhagyta kedd este Benjamin Netanjahu jobboldali kormányát.

A törvényhozásban 69 képviselő támogatta szavazatával, hogy Benjamin Netanjahu – tíz év leforgása alatt immár másodszor – elfoglalja a miniszterelnöki széket. A 120 fős parlamentben 45-en ellenezték a Netanjahu-kormány megalakulását, és öten tartózkodtak. A szavazás után az új miniszterelnök és kormánya letette a hivatali esküt.

Netanjahu azt ígérte a beiktatására összeült parlamentnek, hogy teljes békére törekszik az arab világgal, Iránt pedig – ha a radikális rendszer atomfegyverre is szert tesz – “az emberiséget és Izraelt fenyegető legfőbb veszélynek” nevezte. Benjamin Netanjahu lehetségesnek minősítette a palesztinokkal való békét, de az állam szót nem mondta ki ezzel kapcsolatban, ami azonnal kiváltotta a palesztinok elégedetlenségét.

Izrael állam történetének 32. kormányában a Netanjahu vezette Likudon kívül a Munkapárt, az ortodox szefárd Sasz, valamint a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu (Izrael az Otthonunk) és a telepesek radikális pártja, a Zsidó Haza vesz részt. A Likudnak 27, a Munkapártnak 13, a Jiszráel Béténunak 15, a Sasznak 11, míg a Zsidó Hazának 3 képviselője van a törvényhozásban. A nagy létszámú koalíciós kormányban várhatóan mintegy harminc miniszter lesz. A Likudnak a legjobb esetben is csak egytucatnyi tárca jut, mindenekelőtt a pénzügy, az oktatás, a közlekedés, a távközlés, a környezetvédelem, a kultúra és sport, ami több Likud-párttag körében elégedetlenséget keltett. A külügyi tárca várományosa Avigdor Lieberman, a Jiszráél Béténu vezetője, a védelmi ügyekért a posztot jelenleg is betöltő Ehud Barak, a Munkapárt elnöke lesz felelős, míg a belügyi tárcát a Sasz első embere, Éli Jisai kapja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik